Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 oct. 2009

Piata birourilor a ajuns dintr-una a proprietarilor, intr-una a chiriasilor

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Piata spatiilor de birouri s-a schimbat brusc, considera analistii imobiliari de la Jones Lang LaSalle, de la o piata a proprietarilor s-a ajuns la o piata a chiriasilor. In plus, de la o faza de pre-inchiriere s-a trecut la inchirierea spatiilor deja finalizate.

„Cererea de spatii de birouri va fi in continuare dominata de catre companiile internationale, care isi muta sediile in imobile moderne, desi criza economica globala a determinat multe companii sa-si revizuiasca politica de expansiune precum si prelungirea procesului decizional”, se arata intr-un raport Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestuia, in 2010 nu se vor livra mai mult de 180.000 de mp de birouri.

„Asteptam ca oferta anului 2009 sa atinga 270.000 mp de birouri. Spre deosebire de anul curent, in anul urmator nu se vor livra mai mult de 180.000 mp de birouri. Preluarea de spatii de birouri in 2009 va scadea cu 50-60% fata de anul 2008 -circa 250.000 mp. Estimam o revenire a pietei de inchiriere in anul 2010 odata cu imbunatatirea conditiilor economice in tara, totusi suprafata medie inchiriata va fi mai mica, iar numarul de preinchirieri de spatii largi va fi si mai mic”, arata sursa citata.

In ce priveste rata de neocupare, analistii citati cred ca aceasta va creste in continuare si in semestrul II 2009 si va descreste pana la sfarsitul semestrului I din 2010.

„Atunci estimam ca valoarea scazuta a chiriilor precum si alte facilitati financiare vor stimula interesul chiriasilor pentru cladirile deja finalizate din zonele de nord si de vest ale orasului”, mentioneaza LaSalle.

Cerere in picaj

Referitor la chirii, in trimestrul II di acest an chiria maxima pentru spatiile de birouri a scazut la 22 euro pe mp pe luna, de la 24 euro in primul trimestru 2009, si variaza intre 21-23 euro pe mp pe luna. Aceste chirii sunt obtinute pentru imobilele amplasate in zona de afaceri centrala si zonele limitrofe.

„Imobilele cu specificatii tehnice ridicate, amenajarea spatiului de birouri in functie de profilul chiriasului si specificatiile pentru cladirile ecologice reprezinta doar unele intre metodele folosite de catre proprietari in vederea obtinerii unor chirii cat mai mari. Rata medie de neocupare a crsecut considerabil ajungand la un nivel de 10,8%, respectiv 5% pentru spatiile de clasa A si peste 15% pentru cladirile de clasa B, adica imobile amplasate in zonele periferice ale capitalei”, arata raportul LaSalle.

In primul semestru din acest an s-au inchiriat putin peste 51.000 mp birouri. „Estimam ca 27.000 mp de birouri s-au tranzactionat in primul trimestru, in timp ce 24.000 mp s-au inchiriat in trimestrul II. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, aceasta reprezinta doar 35-40% din suprafata inchiriata in primul semestru din 2008”, conchide sursa citata.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe