În actualul context economic, cele mai căutate sunt apartamentele cu suprafeţe reduse, de 55 până la maximum 75 de metri pătraţi la două camere
Încă de la sfârşitul anului trecut, o parte dintre dezvoltatorii activi pe piaţa autohtonă anunţau cu entuziasm atingerea pragului minim al preţurilor locuinţelor noi.
Mai mult decât atât: aceştia aşteptau cu nerăbdare venirea lui 2010 pentru a da startul primelor scumpiri, după doi ani de stagnare şi scăderi.
Zvonurile legate de creşterea plafonului de garantare pentru locuinţele noi achiziţionate prin Prima Casă nu au făcut decât să alimenteze aceste aşteptări.
Ofertă mare, puţini cumpărători
Cât de realist mai pare însă acest scenariu, după încheierea primului trimestru al anului? „O creştere a preţurilor locuinţelor noi în perioada următoare este destul de puţin probabilă, în contextul în care nici creditarea şi nici economia românească în ansamblu nu şi-au accelerat sesizabil ritmul”, consideră Mirela Raicu, Senior Consultant & Partner Esop Consulting. Aceasta precizează că, deşi în ultimele 12 luni nu au fost demarate construcţii semnificative, iar oferta actuală se reduce treptat, totuşi ritmul de absorbţie a locuinţelor noi nu este suficient de ridicat pentru a duce la o scumpire extinsă a acestora. De aceeaşi părere este şi Mihaela Pană, directorul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox. Ea crede că existenţa unui stoc foarte mare de proprietăţi oferite spre vânzare şi, în contrapunct, a unui număr redus de cumpărători vor face ca, pe parcursul lui 2010, tranzacţiile să fie încheiate la preţuri mai mici comparativ cu 2009. „În medie, spre sfârşitul lui 2010, preţurile pentru imobilele noi din zonele centrale adresate clasei medii se vor poziţiona între 1.200 şi 1.500 de euro pe metru pătrat”, estimează reprezentanta DTZ.
Creşteri uşoare, doar pe alocuri
Scumpirea locuinţelor noi nu este totuşi total exclusă pe parcursul acestui an. Deşi se declară rezervată în privinţa perspectivelor de majorare a preţurilor, Mirela Raicu spune că, dacă se vor produce creşteri, acestea vor avea loc doar la scară redusă, punctual. Spre exemplu, o uşoară scumpire ar putea fi aplicată de către un dezvoltator pentru ultimele câteva apartamente dintr-un ansamblu rezidenţial. Reprezentanta Esop consideră că locuinţele cel mai uşor vandabile – şi, deci, mai expuse perspectivelor de uşoară creştere în perioada următoare – sunt cele cu suprafeţe mici şi medii. Acest tip de unităţi locative vor rămâne în continuare cele mai căutate. De asemenea, proiectele aflate în interiorul oraşului şi cu acces bun la mijloacele de transport în comun vor rămâne atractive în piaţă.
Ratele la dezvoltator, la mare căutare şi în 2010
Din punctul de vedere al cumpărătorului, în 2010, găsirea locuinţei potrivite se anunţă a urma un parcurs similar cu cel din 2009. „În 2010 vor reuşi să vândă dezvoltatorii care înţeleg să accepte un profit mic, dar, în aceeaşi măsură, să ofere şi soluţii de finanţare cumpărătorilor”, subliniază Mihaela Pană. Mirela Raicu crede că, în momentul de faţă, cele mai viabile locuinţe de vânzare sunt cele cu suprafeţe utile între 55 şi 75 de metri pătraţi (apartamente cu două camere) şi de 80-100 de metri pătraţi (apartamente cu trei camere). În ceea ce priveşte un nivel sustenabil al preţurilor, Raicu estimează un prag maxim de 80.000 de euro, în cel dintâi caz, şi respectiv 120.000-130.000 de euro, în cel de-al doilea. Doar suprafaţa sau preţul apartamentului nu mai sunt argumente suficiente pentru încheierea unei tranzacţii. „Apartamentele trebuie să aibă un layout cât mai funcţional, decomandat, să se situeze în ansambluri ce oferă multiple facilităţi/servicii sau să fie în zone care au această infrastructură deja existentă”, spune reprezentanta Esop.