Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 sept. 2009

Prima Casa: Doua treimi din solicitarile de credit sunt pentru locuinte din capitala

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Mai mult de doua treimi (69%) din locuintele pentru care s-au solicitat pana in prezent credite prin „Prima Casa” sunt in Bucuresti sau Ilfov, restul in provincie, iar circa trei sferturi dintre acestea sunt mai vechi de 2008, a anuntat Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

„Circa 69% din locuintele pentru care s-au solicitat credite sunt din Bucuresti sau Ilfov, restul din toate judetele tarii, cele mai multe in Cluj, Timis, Constanta. Totodata, 58% sunt locuinte cu una sau doua camere„, a spus marti Vasile Coman, director coordonator in cadrul FNGCIMM.

El a completat ca, in cazul acestora, valoarea achizitiei este, in cele mai multe cazuri, intre 30.000 si 85.000 de euro, existand insa si circa 45 de cereri pentru locuinte mai scumpe de 85.000 de euro, pentru care diferenta de pret fata de creditul maxim contractat a fost platita ca avans de catre beneficiar.

In acelasi timp, 1.976 de locuinte sunt mai vechi de 2008, in timp ce 690 sunt relativ nou-construite, in 2008 sau 2009. Coman a mai precizat ca exista si 206 cereri pentru care dosarul primit de FNGCIMM de la banci nu continea mentionat anul de constructie a casei.

Jumatate din solicitarile de garantare vin de la BRD, primele 4 cele mai active banci insumeaza 85%

Din solicitarile de garantare in valoare de circa 125 milioane euro, inaintate Fondului de catre banci pana in prezent, mai mult de jumatate din valoare (52%) sunt pentru credite acordate de BRD, 22,26% vin de la BCR, circa 10% de la Banca Transilvania si 7% de la Alpha Bank. In acelasi timp, ATEBank are aproximativ 3% din valoarea cererilor, iar CEC Bank, institutie financiara care da imprumuturi pentru Prima Casa doar in lei, acumuleaza doar 1,39%.

BRD-SocGen este, de altfel, prima institutie financiara care a acordat credite prin „Prima Casa„, inaintand FNGCIMM circa 1.000 de cereri pana in prezent.

„Sunt banci participante care au utilizat peste 70% din plafonul alocat, este cazul Bancii Transilvania. Cele mai active patru banci insumeaza 85% din valoarea solicitarilor de garantare”, a spus Vasile Coman.

El a precizat ca singura care a dat credite in lei este CEC Bank, majoritatea imprumuturilor fiind luate in valuta.

Totodata, valoarea medie a creditelor acordate este de 42.230 euro. Reprezentantii FNGCIMM au spus ca exista, dintre bancile inscrise in program, cinci institutii care nu au acordat niciun credit cu „Prima Casa”.

Dupa primele doua luni de la demararea programului, FNGCIMM a solutionat favorabil si retransmis bancilor decizii si contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari. Totodata, 656 de dosare se afla la Fond in faza de procesare, a mentionat directorul coordonator in cadrul FNGCIMM.

Pe de alta parte, FNGCIMM a returnat bancilor 314 dosare incomplete sau care contineau erori. Potrivit lui Vasile Coman, din dosarele restituite bancilor, Fondul a primit inapoi, cu completari, 107 dosare.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe