Creditele in lei oferite de CEC Bank prin programul ”Prima Casa” sunt la fel de scumpe ca acelea din oferta standard. Ba mai mult, daca piata interbancara revine la situatia de dinainte de 1 iulie 2009, creditele garantate de stat vor deveni chiar mai scumpe.
Mai precis, in oferta CEC Bank, perioada de gratie (perioada in care clientul are posibilitatea de a nu plati ratele) este dubla comparativ cu cea oferita la creditele garantate de stat, adica 360 de zile fata de doar 180 de zile.
Lista dezavantajelor nu se opreste aici pentru ca suma maxima care poate fi contractata este de peste 10 ori mai mare in cazul creditelor clasice (2.800.000 de lei fata de doar 240.000 de lei in “Prima Casa”). Si asta nu este totul.
“Ca si la creditul standard, creditul de «Prima Casa» presupune acoperirea cu garantii in proportie de 120%.
Insa regula in cazul programului guvernamental este ca titularul nu are voie sa aiba alte proprietati imobiliare (nici chiar terenuri) sau credite ipotecare, prin urmare diferenta de 20% trebuie acoperita prin avans, deducem logic ca, in realitate, avansul minim de 5% nu va fi practicabil”, explica Ruxandra Andrei, director adjunct al Finzoom.
Dobanda la creditul standard este calculata dupa formula ROBOR la 12 luni+ 2,1%, iar cea la creditul de “Prima Casa” dupa formula ROBOR la trei luni +1,9%. In actualele conditii de piata dobanzile sunt de 11,96% la creditul standard, respectiv 11,88% la cel de “Prima Casa”.
Pana pe 1 iulie insa dobanzile erau de 10,48% la creditul standard si 12,23% la cel pentru “Prima Casa” in conditiile in care ROBOR la 12 luni era mai mic decat cel la trei luni. La nivelul costurilor totale, avantajul trece de partea creditului standard in conditiile in care DAE la “Prima Casa” este de 12,97%, iar la standard – de 12,83%.