Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 aug. 2009

Prima Casa: Termene mai mici de finalizare a dosarelor?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Guvernul intentioneaza ca, impreuna cu bancile, sa reduca termenul de finalizare a dosarelor pentru „Prima Casa” si sa propuna un termen mai lung cu pana la 20 zile pentru incheierea antecontractelor de vanzare-cumparare a caselor, analizand si varianta unui nou program de stimulare a constructiilor.

Premierul Emil Boc s-a intalnit, vineri, cu conducerea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, la sediul institutiei, pentru a discuta in principal despre stadiul derularii programului „Prima Casa„, precum si despre instrumentele de sprijinire a IMM-urilor.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca premierul si presedintele Fondului au analizat diferite variante de „dinamizare” a procedurilor de derulare a programului „Prima Casa” si de incurajare a constructiilor noi, printr-un alt program similar acestuia.

„Premierul a cerut ca, impreuna cu bancile, sa fie gasite solutii pentru reducerea termenului de finalizare a dosarelor depuse pentru cumpararea de case prin credite garantate de stat, concomitent cu extinderea perioadei de incheiere a antecontractului de vanzare-cumparare a locuintei, de la aproximativ 30 zile in prezent la 45-50 zile”, au aratat sursele citate.

 

–––––––

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

–––––––

La finalul discutiei, seful Guvernului a declarat ca trebuie identificate solutii pentru aprobarea mai rapida a cererilor din programul „Prima Casa„, aratand ca se pierde prea mult timp cu circulatia documentelor.

El a aratat totodata ca prin programul „Prima Casa” ar trebui sa fie incurajate si constructiile noi, in conditiile in care pana in prezent au fost depuse doar aproximativ 100 de cereri de creditare pentru astfel de proiecte.

„Constructorii si cetatenii au o anumita reticenta sa intre intr-un asemenea program, din cauza faptului ca avansul se da numai dupa ce lucrarea este facuta. Trebuie sa gasim o modalitate si sa conservam o parte si din garantiile de stat pentru componenta caselor care se construiesc de la zero. Deocamdata, 100 din 1.500 de cereri sunt pentru case care se construiesc de la zero„, a spus Boc.

Potrivit premierului, pana in prezent au fost inregistrate peste 1.500 de cereri de creditare cu garantia statului pentru achizitionarea unei locuinte.

Presedintele Fondului, Aurel Saramet, a aratat ca va avea, saptamana viitoare, o noua discutie cu reprezentantii bancilor implicati in program, pentru a gasi solutii de reducere cu pana la 5 zile a termenului de finalizare a dosarelor, de renuntare la anumite proceduri si de incheiere de antecontracte care sa prevada o perioada mai mare pentru finalizarea procedurilor.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
 • Catalin

  Buna ziua, ma numesc Catalin si reprezint o companie imobiliara din Constanta.
  Probabil nu sunt singurul sau primul care va sesizeaza aceasta problema in legatura cu termenul de raspuns din partea fondului.
  Problema in special a noastra a agentilor imobiliari este ca alergam pentru clientii nostrii in vederea achizitionarii unei locuinte, la banca pentru acte si completarea dosarului, la notariat pentru intocmirea tuturor actelor necesare .
  Pana aici toate sunt bune si frumoase noi ca agenti ne-am facut treaba, banca si-a facut treaba dar ce se intampla atunci cand ajungi in situatia in care tu ca agent incepi sa fii vinovat pe munca si cheltuiala ta pentru care nu ai incasat inca nimic pentru ca intervine incordarea si stresul intre vanzatori si cumparatori si in special vanzatorii isi pierd rabdarea pentru ca li s-au comunicat niste termene si au fost cu mult depasite cu toate ca pentru aceasta sa asteptat si banca a semnat un protocol cu fondul de garantare privind niste termene, cu care nu se poate discuta sub nici o forma si nici nu cred ca ii intereseaza situatia reala a cumparatorului care risca sa-si piarda avansul dat.
  Este absurd ca de la un raspuns care ar trebuisa dureze maxim 5 zile sa se ajunga la 10 sau chiar peste 14 zile asta in prima faza.
  Exista cineva care sesizeaza toate acestea ?
  Care ar fi rezolvarea si cine este vinovatul ?
  O zi mai buna !

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe