Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Septembrie 2009

“Prima Casa”, un instrument electoral agreat greu de banci

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 24 Septembrie 2009

Preturile cerute de proprietarii apartamentelor vechi din Bucuresti au crescut in ultimele luni, in special la garsoniere si locuinte cu doua camere, ca urmare a introducerii programului “Prima Casa”, iar din cauza ofertei reduse de pe piata evolutia ar putea continua, potrivit agentiei Real Time.

“Oferta de locuinte vechi bune este foarte redusa, de aceea proprietarii au crescut preturile, iar in perioada urmatoare nu vom vedea o scadere a acestora”, a declarat, joi, Ion Catutoiu, managing partner al agentiei imobiliare Real Time, care a prezentat un studiu de piata la deschiderea targului imobiliar national tIMOn.

Studiul a relevat ca o familie cu doua salarii medii, respectiv de circa 1.800 de lei fiecare, poate obtine de la banca un credit de 57.000 de euro pentru programul “Prima Casa”, suma cu care ar putea sa-si cumpere o garsoniera sau un apartament cu doua camere intr-unul dintre proiectele de locuinte noi din cartierele bucurestene precum Titan, Prelungirea Ghencea sau Colentina.

“Cu acesti bani nu prea gasesti astfel de oferte pe piata veche”, a spus Catutoiu.

Acesta a atras atentia ca bancile evalueaza insa proprietatile vechi la un nivel foarte scazut, aproape la jumatate, deoarece nu doresc active toxice in portofoliu si vizeaza clienti cu bonitate cat mai mare.

Clientii semneaza antecontracte pe anumite preturi de listare, iar cand se duc la banci pentru credit, acestea le evalueaza la jumatatea valorii pentru care s-a semnat antecontractul”, a explicat reprezentantul Real Time.

In opinia sa, programul “Prima Casa“, prin care statul ofera garantii la contractarea unui credit imobiliar, este doar un instrument electoral agreat greu de banci, inselator pentru dezvoltatori si o iluzie pentru cumparatori.

“Singura certitudine a acestui program este data de majorarea preturilor de listare la apartamentele vechi. Cresterile de pana la 25-30% in unele zone pentru garsoniere si apartamente cu doua camere sunt explicate prin reactia efervescenta intr-un interval de timp foarte scurt a cumparatorilor interesati de achizitia apartamentelor de pana in 80.000 euro”, a apreciat Catutoiu.

Acesta a aratat ca apartamentele de 3-4 camere nu au cunoscut o dinamica in privinta cererii si drept urmare nu au inregistrat cresteri de preturi semnificative.

In ceea ce priveste piata locuintelor noi, sunt unii dezvoltatori, sustine consultantul imobiliar, care vand apartamentele la preturi sub costurile de constructie.

“Dezvoltatorii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa construiasca pentru un anumit nivel al puterii de cumparare”, a mai spus Catutoiu.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe