Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Aug 2009

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala a ajuns la 13%, cea mai mare din ultimii 5 ani

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Rata totala de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a atins in primul semestru al anului 13%, ceea ce reprezinta cel mai mare grad de neocupare din ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International, informeaza NewsIn.

“Cererea slaba, corelata cu cea mai mare suprafata de spatii de birouri livrata intr-o perioada de sase luni, au condus la o rata totala de neocupare de 13%, situatie neobisnuita pentru piata din Bucuresti care a inregistrat o rata de neocupare aproape nula in ultimii ani”, se arata in raportul Colliers.

Potrivit sursei citate, piata spatiilor de birouri a inregistrat un nivel scazut de cerere in primele sase luni ale anului 2009.

Doar 26.500 mp au fost inchiriati in aceasta perioada, in scadere cu 80% fata de prima jumatate a anului 2008, distribuiti in mod egal intre zona centrala, semi-centrala si periferica.

“Spre deosebire de anul trecut, cand pre-inchirierile au fost raspunzatoare pentru mai mult de 80% din cerere, prima jumatate a anului 2009 nu a inregistrat tranzactii de pre-inchiriere, criza financiara amanand planurile de expansiune ale multor companii“, se mai spune in raportul Colliers.

Zona cea mai cautata pentru spatii de birouri a fost zona centrala, iar cele mai importante categorii de chiriasi au fost, ca si in trecut, institutiile financiare, companile de IT si auto.

De asemenea, numeroase companii care au pre-inchiriat spatii in urma cu un an sau doi au cautat sa-si reduca costurile sub-inchiriind o parte din spatiul pe care il aveau la dispozitie.

Chiriile au inregistrat o scadere medie de 10 – 20% in primul semestru, chiriasi cautand sa-si renegocieze contractele in aceasta perioada (…) Astfel, proprietarii sunt in prezent dispusi sa ofere chiriasilor stimulente importante (termene de inchiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani, luni cu chirie gratuita, sume oferite pentru amenajarea birourilor) pentru a se asigura de grade inalte de inchiriere”, se precizeaza in raport.

Potrivit Colliers, nivelul chiriilor variaza intre 18 si 20 de euro/mp in zona centrala, 14 – 18 euro/mp pentru zona semicentrala si 10 – 14 euro/mp pentru spatiile de birouri de la periferie.

 

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala va oscila intre 15 – 20% in S2 2009

“Estimam ca in a doua jumatate a anului cererea va atinge un nivel similar celui din primul semestru, in timp ce rata de neocupare va oscila cel mai probabil in intervalul 15-20%, mai scazuta in zonele centrale si mai ridicata catre periferie. Asadar, chiriile sunt predispuse la o noua scadere de aproximativ 10%”, se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Deoarece pentru 2010 sunt anuntate foare putine proiecte, aproximativ 135.000 mp de spatiu inchiriabil, consultantii Colliers se asteapta ca rata de neocupare sa se stabilizeze in jurul valorii de 10%.

De asemenea, pentru a doua jumatate a anului se estimeaza livrarea a inca 190.000 mp, din care 90.000 au fost pre-inchiriati anul trecut.

“Cu toate ca este o situatie neobisnuita pentru piata din Bucuresti (…) un asemenea procentaj de pre-inchiriere este normal pentru o piata de birouri mai matura, unde de regula doar 50% din stocul nou de spatii de birouri este pre-inchiriat inaintea livrarii”, se precizeaza in raport.

La sfarsitul lunii iunie 2009 au fost livrati in total 1.067.000 mp de spatii de birouri, din care 245.000 mp in primele sase luni ale anului 2009.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe