Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Octombrie 2009

Ratele la Prima Casa, mai mari cu zeci de lei din cauza cursului

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 11 Octombrie 2009

De la inceputul crizei politice si pana in prezent, leul a pierdut in fata monedei unice mai bine de noua bani. Pierderea inregistrata la cursul oficial in ultima saptamana si jumatate poate parea nesemnificativa, dar la casele de schimb si la banci deprecierea este mult mai mare.

Spre exemplu, cursul valutar expus de Banca Romaneasca arata ca euro la vanzare crescut de la 4,2530 lei, in 30 septembrie, pana la 4,3180 lei, cu patru bani peste nivelul oficial al BNR inregistrat la sfarsitul saptamanii curente.

La BCR, un euro era vandut vineri cu 4,32 lei, in timp ce la Volksbank si BRD, cursul de vanzare pentru moneda unica a fost de 4,33, respectiv 4,36 lei.

Deprecierea accelerata a euro i-a facut pe clientii bancilor sa plateasca in contul ratelor in euro sume mult mai mari. Spre exemplu, la Alpha Bank, o persoana care avea un credit in valoare de 57.000 de euro, luat prin programul Prima Casa, pe o perioada de 30 de ani, ar fi trebuit sa plateasca vineri cu aproximativ 21 de lei mai mult decat la sfarsitul lunii trecute.

Majorarea valorii ratei in lei, pe fondul deprecierii leului, vine in completarea altor doua “dezavantaje” pe care le au clientii acestei banci: unul dintre cele mai dezavantajoase cursuri de schimb de pe piata (potrivit datelor comparate existente pe site-urile principalelor institutii bancare) si cel mai scump credit de Prima Casa, potrivit informatiilor de pe vreaucredit.ro .

Chiar daca au rate mai mici la acest tip de credit si au un curs ceva mai bun decat cel din exemplul anterior, exista totusi banci unde valoarea ratei in lei a crescut cu peste o data si jumatate fata de Alpha Bank.

Acesta este exemplul BRD, unde pentru un credit similar, echivalentul in lei a ratei lunare a fost in urma cu doua zile cu 34 lei mai mare decat in urma cu aproximativ doua saptamani, cand cursul bancii batea spre 4,25 lei.

Concret, modul diferit in care reactioneaza bancile la devalorizarea leului a facut ca diferenta dintre ratele pentru doua credite similare de la BRD si Alpha Bank sa se reduca de la 113 lei, pe 30 septembrie, la 100 de lei, in favoarea primeia.

Mentionam ca rata estimata pentru un credit in euro in valoare de 57.000, luat prin programul Prima Casa, pe o perioada de 30 de ani, este de 307,05 lei la BRD, in timp ce la Alpha Bank rata este cu 20,71 euro mai mare.

Trebuie adaugat faptul ca BRD practica pentru acest credit o rata a dobanzii de 3,73 %, spre deosebire de Alpha Bank care practica o rata a dobanzii de 5,12 %. Cu toate acestea, nivelurile dobanzilor anuale efective sunt apropiate 5,46 %, respectiv 5,8%, din cauza comisioanelor mult mai mari la BRD.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe