Senatul a aprobat o lege pentru constructia a cel putin 50.000 de locuinte sociale

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 31 Martie 2010, Ultima actualizare: 31 Martie 2010

Senatorii au adoptat, miercuri, o propunere legislativa a PSD+PC privind stimularea constructiei de locuinte sociale, care are ca obiectiv principal crearea unui fond locativ de minimum 50.000 de locuinte sociale complet echipate, realizate la un cost unitar de aproximativ 50.000 de euro.

Potrivit initiatorilor, un apartament cu doua camere de 60 de mp, la pretul de 833 euro/mp ar urma sa coste 50.000 de euro, informeaza Mediafax.

Constructia de locuinte ar urma sa se realizeze prin obiective de investitii publice promovate si derulate de autoritatile administratiei publice locale, cu finantare din surse ale bugetului de stat, ale bugetelor locale si din credite bancare pe termen lung, de circa 20 de ani, garantate de stat.

Potrivit initiativei legislative, terenurile destinate constructiei de locuinte sociale vor apartine domeniului public al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi puse la dispozitie cu prioritate in acest scop de catre autoritatile administratiei publice locale.

Initiatorii au prevazut ca pe aceste terenuri utilitatile si dotarile tehnico-edilitare sa se realizeze prin obiective de investitii promovate de consiliile locale.

Legea mentioneaza ca pentru realizarea lucrarilor de infrastructura – alimentare cu apa, pietruiri de drumuri – obiectivele de investitii pot fi cuprinse in programele specifice derulate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

In expunerea de motive se arata ca garantiile de stat vor fi acordate, in numele si in contul statului, de un fond social de garantare a creditelor pentru locuinte, care va fi infiintat prin hotarare de Guvern.

Pentru primul an de aplicare a acestei legi s-a propus ca plafonul de garantare sa fie de 1,5 miliarde de euro, iar sursa de plata a garantiilor sa fie reprezentata de fondul de risc.

Legea mentioneaza ca veniturile fondului social de garantare a creditelor pentru locuinte se constituie din 0,25 la suta din impozitul pe tranzactiile imobiliare, 3 la suta din valoarea tranzactiilor imobiliare efectuate de Fondul Proprietatea si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, 2,5 la suta din valoarea taxei pentru emiterea certificatului de urbanism si autorizatiei de construire, 3 la suta din taxa perceputa de Inspectoratul de Stat in Constructii, din alocatii anuale de la bugetul de stat, din contributii ale Loteriei Nationale si din donatii ale persoanelor fizice si juridice.

Locuintele sociale construite, potrivit acestei legi, vor face parte din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale si nu pot fi vandute.

Propunerea legislativa stabileste ca vor avea acces la aceste locuinte, in vederea inchirierii, persoanele si familiile cu un venit mediul lunar pe persoana, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica si persoanele evacuate in baza unor hotarari judecatoresti de restituire a proprietatilor.

Initiativa mai prevede ca nu vor putea beneficia de aceste locuinte sociale persoanele care detin in proprietate o locuinta, au instrainat o locuinta dupa data de 1 ianuartie 1990, au beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte sau detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.

Potrivit legii, chiria nominala va fi subventionata din surse ale bugetelor locale, astfel incat nivelul maxim al chiriei pentru locuinte sociale sa fie de 10/15 la suta din venitul net a locatarilor, respectiv din venitul cumulat al familiei.

Initiativa legislativa a fost adoptata cu 38 de voturi “pentru”, o abtinere si 36 de voturi “impotriva”, in pofida raportului negativ prezentat plenului de Comisia pentru buget, sesizata in fond cu initiativa legislativa.

Un punct de vedere similar a avut in cadrul dezbaterilor si Tanszos Barna, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, care a sustinut ca implementarea acestui program nu va avea efecte imediate si ca, in prezent, exista programe similare care isi produc efectele.

In replica, presedintele Senatului, Mircea Geoana, care este unul dintre initiatori, a aratat ca sectorul constructiilor are nevoie de sprijin si stimulente guvernamentale in conditiile in care acest domeniu a prezentat o scadere de 30 la suta in anul 2010.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe