Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 nov. 2009

SIF-urile au pierdut 5,80% in ultima saptamana

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Actiunile SIF de la Bursa de Valori Bucuresti au continuat sa se deprecieze in ultima saptamana, in medie cu 5,80%, vanzatorii fiind incurajati de unele date macroeconomice slabe din SUA si de amanarea cele de-a treia transe din imprumutul acordat Romaniei de FMI.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a comprimat cu o treime in saptamana 26 – 30 octombrie, pana la 92,26 milioane lei (21,4 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 136,32 milioane lei (31,72 milioane euro).

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a scazut nesemnificativ in saptamana incheiata, pana la 76,6 miliarde lei (17,8 miliarde euro), fata de 76,77 miliarde lei (17,87 miliarde euro) la inchiderea sedintei bursiere din 30 octombrie.

„Prin prisma volumelor tranzactionate la bursa, saptamana a fost conturata de apatie, acest lucru datorandu-se cel mai probabil lipsei unui reper pentru formarea unui trend clar pe termen scurt.

Odata cu finalizarea perioadei de raportari pentru trimestrul III, stirile pe plan extern au avut un caracter mai putin important, determinand formarea unui range pe termen scurt pe principalii indici externi, pe termen mediu trend-ul ramanand insa unul de crestere”, potrivit analizei saptamanale a Intercapital Invest.

Pe de alta parte, analistii Intercapital considera ca fluxul de stiri interne este in continuare unul extrem de negativ, in acest moment fiiind foarte dificil de realizat estimari foarte clare in ceea ce priveste o stabilizare economica.

Misiunea FMI si-a incheiat vineri vizita in Romania, fara a decide livrarea celei de-a treia transe din imprumut, in valoare de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezinta aproximativ 1,5 miliarde euro.

FMI nu exclude sa vireze impreuna a treia si a patra transa din imprumutul pentru Romania, in cazul in care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca urmatoarea vizita a misiunii sa aiba loc la finalul lui ianuarie-inceputul lui februarie, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Indicele sectorului SIF pierde aproape 6%, mai sensibil la stirile negative din pietele SUA Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu doar 0,12% in ultima saptamana, ajungand la 4.474,64 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un declin de 1,67%, pana la 2.608,76 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai slaba evolutie din piata, cu o pierdere de 5,80%, la nivelul de 20.032,27 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 0,65%, pana la 9.443,90 puncte.

„Si in aceasta saptamana, sectorul celor cinci societati de investitii financiare a continuat sa fie lovit de scaderi, acestea culminand in sedinta de vineri odata cu publicarea somajului in Statele Unite, cat si pe fondul lipsei de claritate din zona politicului si a incoerentei pietelor bursiere mai mature”, arata raportul de analiza al Prime Transaction.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut in ultima saptamana cu 1,78%, la 423,59 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 2,47%, pana la nivelul de 578,63 puncte.

SIF Transilvania sufera cel mai sever declin din sector, cotatia pierde 9,38% Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 42 milioane lei, in ultima saptamana, adica aproape jumatate din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat cea de-a doua lichiditate din piata, cu un rulaj de 17,66 milioane lei, si s-au depreciat cu 1,89%, la pretul de 1,04 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au afisat un declin de 4,69%, la 0,915 lei, in urma unor tranzactii de 9,54 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut cel mai mult – cu 9,38% – pana la 0,58 lei, pe o lichiditate de 8,58 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au ieftinit cu 6,31%, la 0,965 lei, pe suportul unui rulaj de 4,05 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 6,11% la 0,615 lei, in urma unor schimburi de 2,19 milioane lei. Titlurile Bancii Transilvania fac noi maxime, dupa ce pretul a urcat cu 6,21% in ultima saptamana Titlurile bancare au atras schimburi de 30,26 milioane lei in ultima saptamana, adica o treime din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 19 milioane lei, si s-au scumpit cu 6,21%, pana la 1,88 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana cu o crestere de 1,61%, la 12,60 lei, pe o lichiditate de 6,48 milioane lei.

De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 2,13%, ajungand la cotatia de 124,60 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 4,79 milioane lei. Scaderi puternice si in sectorul energetic, cotatia Petrom pierde peste 5% Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de 9,62 milioane lei, si s-au depreciat cu 5,38%, la un curs de 0,246 lei/actiune.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,23 milioane lei, iar actiunile au incheiat sedinta de vineri la un pret de 0,0643 lei, cu 0,77% mai mic fata de inchiderea saptamanii precedente.

Totodata, actiunile Transgaz Medias (TGN) au pierdut 0,40%, ajungand la 149,40 lei, pe o lichiditate de 1,54 milioane lei, in vreme ce titlurile Transelectrica s-au depreciat cu 3,36%, la 11,50 lei, in urma unor tranzactii de numai 346.300 lei. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe