Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Octombrie 2009

Stagnarea marilor proiecte imobiliare trage in jos pretul la materiale

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 07 Octombrie 2009

Pretul mediul al materialelor de constructii a scazut cu 20% anul acesta, comparativ cu anul trecut, pe fondul scaderii cererii din piata de profil si al nefunctionarii unor programe guvernamentate din domeniu, a declarat miercuri coordonatorul de vanzari al Baumix, Constantin Blendea, potrivit NewsIn.

“S-a putut resimti in piata o scadere a preturilor materialelor de constructii inca din prima parte a anului, dar mai mult in cea de-a doua parte. Nu se mai da curs marilor proiecte din domeniu, care acum sunt intr-o faza de stagnare, singurele proiecte care se mai desfasoara sunt cele la nivel redus, cum ar fi renovarea unui apartament, si atunci au scazut si preturile”, a spus Blendea.

Acesta a explicat ca scaderea se inregistreaza pe toate segmentele din domeniu, insa cele mai accentuate reduceri de pret se inregistreaza pe segmentul de sisteme de termoizolare.

“Aici avem o scadere chiar mai mare decat pe celelalte ramuri. Ne asteptam ca programul de reabilitare termica a locuintelor sa aduca o cerere mare pe piata, insa programul nu functioneaza si atunci pe acest segment s-a produs o scadere a cererii si implicit a preturilor, chiar peste 20%. Un alt program la care ne-am fi asteptat sa ajute piata materialelor de constructii este , insa nici acesta nu a produs efectele asteptate pana acum”, a mai spus coordonatorul national al producatorului de materiale de constructii Baumix.

Cu toate acestea, reprezentantul companiei a spus ca Baumix nu a operat ina cest an reduceri de pret, efectuand doar promotii la produse.

In ceea ce priveste valoarea pietei materialelor de constructii, reprezentantii companiei estimeaza ca aceasta se va contracta anul acesta cu peste 30%.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, piata materialelor de constructii din Romania a avut, in 2008, o valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Valoarea pietei materialelor de constructii in primele sase luni ale acestui an a inregistrat o scadere de 20%, iar pentru al doilea semestru, scaderea estimata este de 40%.

Cu toate acestea, segmentul placarilor ceramice a inregistrat un regres mai mare decat piata per ansamblu, in timp ce contractia pietei de finisaje nu a depasit 30%, in prima parte a lui 2009.

Piata de structura a atins o contractie de 50%, acest declin fiind justificat de faptul ca proiectele noi au involuat puternic”, au declarat reprezentantii Baumix.

Potrivit estimarilor companiei, piata de profil va continua sa scada si in 2010, pe fondul blocarii marilor proiecte imobiliare.

“Evolutia din 2010 depinde in mare parte de actiunile intreprinse de stat. Daca statul va investi in anvelopari si proiecte noi, contractia va fi de minim 10% fata de 2009. In caz contrar, acesta contractie va ajunge la 25%”, a spus directorul general al Baumix, Augustin Russu.

Producatorul de materiale de constructii Baumix a inregistrat in primele noua luni din 2009 vanzari de 33,5 milioane lei, in crestere cu 5% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

De asemenea, compania estimeaza ca pana la sfasitul acestui an va inregistra o crestere cu 36% a EBITA de la 2,7 milioane lei in 2008, la 3,7 milioane lei in 2009.

In ceea ce priveste cifra de afaceri pe tot anul 2009, compania extimeaza o stagnare la nivelul celei inregistrate in 2008, respectiv 40 milioane lei.

Compania este prezenta pe piata din Romania din 2003 si are in prezent doua capacitati de productie, in Ploiesti si Gherla, Cluj, cu o capacitate de productie de 35.000 tone lunar.

Gamele de produse oferite se adreseaza segmentului de renovari si lucrari de mici dimensiuni, iar prin intermediul gamei profesionale, Baumix se adreseaza firmelor specializate si acopera zona de finisari interioare si exterioare, incluzand din acest an si produse de rasini expoxidice pentru finisarea pardoselilor industriale.

Pe langa aceste solutii, producatorul include in portofoliul sau de produse o gama extinsa de aditivi pentru mortare si betoane.

Principalii competitori ai companiei Baumix sunt Henkel, Multistar Prod Oradea, Baumit Romania, Baulinie, Bega Minerale Industriale si Gabbro Timisoara.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe