Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 oct. 2009

Stocul de spatii comerciale in Bucuresti va creste cu circa 200.000 mp

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Stocul de spatii comerciale existente in Bucuresti va creste pana la finalul semestrului 1 din 2010 cu aproximativ 200.000 mp, ca rezultat al finalizarilor centrelor comerciale AFI Cotroceni Park si Sun Plaza, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate, informeaza NewsIn.

Suprafata propusa spre finalizare este semnificativa raportat la anii anteriori, insa este efectul unei concentrari temporare a finalizarii unor proiecte comerciale care au inregistrat amanari succesive ale datei de finalizare, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Astfel, in conditiile actuale ale pietei, finalizarea centrelor comerciale programate in perioada 2011-2012 este incerta, creandu-se un dezechilibru temporar intre cerere si oferta, in conditiile unei posibile relansari a sectorului de retail.

„Perpetuarea actualelor conditii de piata va impune revizuirea politicilor de ocupare avand in vedere ca unele proiecte comerciale au fost stopate, scaderea puterii de cumparare a afectat puternic valoarea tranzactiilor comerciale, iar valoarea chiriilor ramane ridicata raportat la valoarea incasarilor. Prudenta marita pliata pe restrangerea spatiilor detinute de actualii chiriasi va mentine ridicata disponibilitatea spatiilor comerciale stradale, cat si a celor din centrele comerciale care inregistreaza un nivel scazut al traficului”, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Datele BNP Paribas Real Estate mai arata ca inceputul anului a adus o scadere semnificativa a chiriilor medii pentru spatiile comerciale stradale, cu valori cuprinse intre 15-35%, in functie de localizarea proprietatilor, din cauza cererii foarte scazute cauzate de dificultatile economice.

De asemenea, daca in anii anteriori cei mai activi jucatori pe piata au fost bancile, farmaciile, retailerii de produse electrocasnice si operatorii de jocuri electronice, in 2009 cererea activa a provenit de la cafenele, restaurante tip fast food si operatorii de magazine cu produse de larg consum care mizeaza pe apropierea de client si minimizarea costurilor ocazionate de cumparaturile zilnice.

Astfel, chiriile au atins un nivel maxim de 90 euro/mp/luna pentru spatiile stradale centrale de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatiile mai mari de 75 mp chiriile au fost de aproximativ 70 euro/mp/luna.

In zonele secundare, chiriile au variat intre 30-60 euro/mp/luna, in timp ce in zonele periferice acestea au variat intre 15-25 euro/mp/luna.

Potrivit BNP Paribas Real Estate, in centrele comerciale chiriile au inregistrat un trend descendent, mai ales in cazul proiectelor cu disponibilitate mare a spatiilor comerciale.

Pentru suprafetele mai mari de 100 mp, chiriile s-au situat intre 20-40 euro/mp/luna, iar pentru spatiile mai mici de 100 mp intre 60-80 euro/mp/luna.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe