Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 feb. 2010

Strainii ne recomanda sa investim in infrastructura

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Infrastructura de transport din Romania necesita investitii importante, care pot fi atrase de la UE, in conditiile in care starea precara a acesteia face ca parcurgerea unei distante sa dureze de doua ori mai mult fata de statele vest-europene, potrivit Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

„Este foarte greu sa atragi investitii daca nu ai infrastructura”, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului, Shachar Schaine, scrie Mediafax.

El a afirmat ca parcurgerea a 1.000 de kilometri in Romania dureaza dublu fata de tarile din vestul Europei.

Consiliul Investitorilor Straini a avansat autoritatilor mai multe propuneri privind imbunatatirea legislatiei in domeniul achiziilor publice de infrastructura rutiera, segment unde atragerea de fonduri europene si eficientizarea proiectelor ar putea compensa nivelul redus al fondurilor de la buget.

Propunerile au vizat in principal licitatiile publice, stabilirea preturilor si procedurile de contestare.

In cazul licitatiilor publice, Consiliul sustine drept criteriu general de atribuire cel mai mic cost evaluat pentru lucrari, bunuri si servicii generale, precum si cea mai bine cotata propunere pentru servicii de consultanta.

In plus, Consiliul sustine ca practicile europene in domeniul achizitiilor publice ar trebui utilizate ca referinta obligatorie, iar cerintele licitatiei ar trebui adaptate la nevoile reale ale proiectului. Totodata, ar trebui introduse contracte de lucrari multianuale sau pe termen lung.

Legat de stabilirea preturilor si mecanismele financiare, structura de lobby sustine ca riscurile ar trebui impartite intre partile contractante.

De asemenea, in ceea ce priveste procedurile de contestare, Consiliul apreciaza ca sistemul judiciar ar trebui optimizat, de exemplu prin imbunatatirea si accelerarea procedurilor de actiune in pretentie.

Consiliul a organizat mai multe grupuri de lucru pe diferite segmente, care propun diverse recomandari autoritatilor pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

Grupul de lucru pentru infrastructura a elaborat o luare de pozitie cu aceste propuneri, transmisa presedintelui Traian Basescu si ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, la finalul anului trecut.

„Avand in vedere rezultatele nesatisfacatoare ale anului 2009, este esential ca Guvernul sa atinga un nivel inalt de atragere de fonduri UE. Romania este eligibila pentru sume substantiale din fondurile europene”, a declarat Markus Wirth, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Straini si director general al producatorului de ciment Holcim (Romania).

El a apreciat ca fondurile bugetare alocate investitiilor in infrastructura in acest an sunt suficiente daca vor fi utilizate pentru proiecte clare, care sa fie finalizate, la acestea urmand sa se adauge bani proveniti de la Uniunea Europeana.

Wirth a explicat ca alocarea a 380 milioane de euro pentru lucrari de infrastructura permite angajarea a 10.000-15.000 de oameni, numarul acesta putand urca la 30.000-50.000, in cazul in care bugetul ar totaliza un miliard de euro.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe