Comparativ cu aprilie, luna mai 2010 arată o creştere de 0,7%
În luna mai a acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 20,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi de 24,9% la lucrările de construcţii noi şi respectiv de 20,2% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.
La capitolul reparaţii capitale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,4%. Pe obiecte de construcţii, declinul a fost resimţit pe toate segmentele.
Astfel, la clădirile rezidenţiale scăderea este de 39,9%, la construcţiile inginereşti se ridică la 16,1%, iar la clădirile nerezidenţiale ajunge la 12,7%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 17,3% în mai 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009.
Volumul lucrărilor de construcţii noi a scăzut cu 29,8%, în vreme ce, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente declinul a fost de 7,9%.
Segmentul de reparaţii capitale a înregistrat o creştere de 7,5%. Pe obiecte de construcţii, toate segmentele au înregistrat o scădere: clădirile rezidenţiale cu 36,6%, construcţiile inginereşti cu 13,6% şi clădirile nerezidenţiale cu 12,3%.
Majorare la construcţii noi şi reparaţii capitale
În acelaşi timp, în luna mai volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna aprilie 2010 cu 0,7%. Majorarea a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi, cu 3,3%, şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 3,0%.
Pe de altă parte, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 8,5%. Pe obiecte de construcţii, o creştere cu 15,5% a fost înregistrată la clădirile nerezidenţiale. La construcţiile rezidenţiale şi la cele inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 13,6%, respectiv cu 0,8%.
Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 6,6% în mai faţă de aprilie 2010, declinul fiind înregistrat pe toate elementele de structură. Pe obiecte de construcţii, o creştere de 7,8% a fost înregistrată la clădirile nerezidenţiale.
La construcţiile inginereşti şi la clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor a scăzut cu 11,3%, respectiv cu 10,8%.