Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Februarie 2010

Volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut in 2009 cu 15,1% fata de 2008

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 12 Februarie 2010

Volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut anul trecut cu 15,1%, comparativ cu 2008, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 12,2%, potrivit datelor trimise vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, pe elemente de structura s-au inregistrat in 2009, comparativ cu 2008, scaderi la toate componentele: la lucrarile de reparatii capitale cu 24,1%, la lucrarile de constructii noi cu 13,8%, iar la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 13,2%.

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 20,2%, la cladirile nerezidentiale cu 15,7% si constructiile ingineresti cu 12,2%.

Datele INS arata ca in ceea ce priveste volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, pe elemente de structura anul trecut s-au inregistrat scaderi la toate componentele: la lucrarile de reparatii capitale cu 21,4%, la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 11,9% si la lucrarile de constructii noi cu 8,0%.

Si in functie de tipul constructiei, in 2009 au fost scaderi la toate elementele componente: la cladirile rezidentiale cu 13,3%, la constructiile ingineresti cu 12,6%, iar la cladirile nerezidentiale cu 12,5%.

Decembrie 2009 fata de noiembrie 2009

Potrivit informatiilor Institutului National de Statistica, in decembrie 2009, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a crescut fata de noiembrie 2009 cu 13,1%. Cresterea a fost prezenta la toate elementele de structura. Lucrarile de intretinere si reparatii curente au raportat o crestere de 29,2%, lucrarile de reparatii capitale +15,0%, iar lucrarile de constructii noi +6,2%.

La constructiile ingineresti au fost cresteri de 23,6%, la cladirile nerezidentiale de 1,6%, insa volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 1,0%.

Referitor la volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, datele INS arata ca in decembrie 2009, comparativ cu noiembrie 2009, s-a inregistrat o crestere cu 6,9%.

Pe elemente de structura, la lucrarile de intretinere si reparatii curente si la lucrarile de reparatii capitale au fost cresteri de 9,8%, respectiv de 9,2%. Lucrarile de constructii noi au scazut cu 0,4%.

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 19,0% la constructiile ingineresti, iar la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale a scazut cu 7,7%, respectiv cu 1,3%.

Decembrie 2009 fata de decembrie 2008

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 6,9%. Pe elemente de structura au fost scaderi la lucrarile de constructii noi (-16,4%) si la lucrarile de reparatii capitale (-8,9%). Lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 22,6%.

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 40,8% si la cladirile nerezidentiale cu 7,1%. La constructiile ingineresti s-a inregistrat o crestere de 11,2%.

Potrivit Institutului National de Statistica, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in decembrie 2009, comparativ cu decembrie 2008, a scazut cu 13,1%. Pe elemente de structura, scaderi s-au inregistrat la lucrarile de constructii noi (-18,8%) si la lucrarile de reparatii capitale (-13,9%). Lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 22,4%.

Volumul lucrarilor de constructii (pe tipuri de constructii) a scazut la toate componentele. La cladirile rezidentiale cu 40,9%, la cladirile nerezidentiale cu 16,3% si la constructiile ingineresti cu 0,4%.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe