Cetate

Descrierea cartierului Cetate

Reprezentând centrul orașului de pe Bega, Cetate este, în mod firesc, unul dintre cele mai căutate cartiere când vine vorba de achiziția unei locuințe.

Zona își trage numele de la vechea cetate existentă pe teritoriul capitalei Banatului, care a fost reconstruită de către habsburgi la începutul secolului al XIX-lea, iar ulterior defortificată. Această parte a orașului este alcătuită în mare parte din clădiri vechi, dintre care unele cu valoare istorică, însă aici se găsesc și câteva blocuri ridicate în timpul regimului comunist (amplasate cu precădere în nord și est).

Dată fiind localizarea sa, acest cartier este, de departe, cel mai bine deservit la capitolul mijloace de transport în comun – astfel, pe aici circulă atât o serie de tramvaie (liniile 1, 2, 4, 5, 6, 10), cât și mai multe autobuze și trolee (printre care liniile 11, 14, 15, 16, 18, 22). În mod firesc, și pasionații de ciclism sunt avantajați, în centrul orașului existând mai multe piste special amenajate, pe străzi precum Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, Bulevardul Ion C. Brătianu, Bulevardul Republicii, Bulevardul Regele Ferdinand sau Bulevardul Mihai Viteazu.

În ceea ce privește oportunitățile de cumpărături, zona Cetate este deservită atât de o serie de magazine de dimensiuni mai mici (printre care și Profi), de un centrul comercial Bega Shopping Center. Pe lângă numeroasele magazine din sfera de fashion (și nu numai), Bega Shopping Center include și un supermarket din rețeaua Carrefour.

Un avantaj pentru timișorenii din centrul orașului este și faptul că, nu departe de granițele cartierului, pot găsi și hipermarketuri: astfel o unitate din rețeaua Kaufland poate fi găsită în Circumvalațiunii (pe Strada Gheorghe Lazăr, nr. 26), iar alta în Simion Bărnuțiu-Dorobanților (pe Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11-15). Nu în ultimul rând, de menționat este că, în sudul cartierului Lipovei, foarte aproape de limita cu centrul, se găsește o adevărată zonă comercială, din care face parte și Iulius Mall, dar și două magazine de bricolaj (Praktiker și Dedeman).

În ceea ce privește oportunitățile de recreere, timișorenii care locuiesc în zona Cetate sunt, de departe, cei mai avantajați la o comparație cu celelalte cartiere. De menționat este, în primul rând, că aceștia au acces la o multitudine de parcuri, precum Parcul Botanic, Parcul Catedralei, Parcul Civic, Parcul „I.C. Brătianu”, Parcul „Regina Maria”, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor „Ion Creangă”.

În al doilea rând, zona vechii cetăți a orașului este foarte „bogată” în obiective de interes cultural și turistic, printre acestea numărându-se, spre exemplu, Bastionul Maria Theresia, Palatul Dicasterial, Muzeul de Artă, Casa Ormos, Casa Prenner, Casa Solderer, Casa Krautwaschl. Nu în ultimul rând, locuitorii centrului Timișoarei sunt avantajați de proximitatea zonei Complex-Stadion, unde poate fi găsit un important punct de interes pentru iubitorii de sport, anume stadionul „Dan Păltinișanu”.

Află, mai jos, ce alte opțiuni de petrecere a timpului liber mai ai în Cetate:

Un avantaj important oferit de zona Cetate este că aici se găsește una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior, anume Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” (amplasată pe Strada Eftimie Murgu, nr. 2); de aceasta ține și Facultatea de Medicină Dentară, care-și are sediul în apropiere (pe Bulevardul Revoluției din 1989, nr. 9).

Printre instituțiile de învățământ demne de menționat din centrul orașului se mai numără Grădinița 22 (de pe Strada Dimitrie Paciurea), Grădinița cu Program Prelungit „Troița” (de pe Strada Academician Alexandru Borza, nr. 8), Colegiul Tehnic „Emaniul Ungureanu” (Piața Iancu Huniade, nr. 3), Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva” (pe Strada Ludwig van Beethoven), dar și Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” (pe Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, la nr. 37).

Mai jos poți vedea în detaliu ce unități de învățământ există în cartierul Cetate.

Dacă te gândești să te muți în zona Cetate, te vei bucura să afli că aici vei fi avantajat și din punctul de vedere al accesului la servicii medicale. Astfel, între granițele acestui cartier se află mai multe spitale de stat, anume Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (de pe Strada Gheorghe Dima, nr. 5), Spitalul Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” (pe Strada Gheorghe Lazăr, nr. 7), dar și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” (pe Strada Doctor Iosif Nemoianu, nr. 2).

În centrul capitalei Banatului pot fi găsite, desigur, și o serie de cabinete medicale individuale. Locuitorii cartierului pot spera, astfel, atât să se înscrie la un medic de familie, cât și să se beneficieze de consultații pentru diverse specializări (stomatologie, dermatologie etc.).

Pe harta de mai jos găsești localizarea exactă a spitalelor și clinicilor din zonă:

Cu siguranță aici este zona în care vei descoperi cea mai mare diversitate de restaurante, cafenele chiar și fast-food-uri. Găsești o serie de localuri în Piața Unirii, în Piața Operei precum și în Piața Sfântul Gheorghe (aceasta fiind cea mai nouă zonă de investiții în sectorul ospitalier). Vei găsi ceva pe gustul tău și la restaurantele aflate pe străzile care unesc cele trei piețe.

Aruncă o privire pe hartă și vezi unde vei găsi cel mai apropiat restaurant de viitoarea ta locuință.

Aruncă o privire pe hartă și vezi unde vei găsi cel mai apropiat restaurant de viitoarea ta locuință.

În ceea ce privește sucursalele bancare, găsim aici: Vista Bank (Piața Mărăști 1-2), sucursala CEK Bank (Strada Enrico Carusso, nr.1), precum și UniCredit Bank (Palatul Lloyd, Piața Victoriei 2), Garanti Bank (Strada Episcop Augustin Pacha 1) și BCR (Piața Victoriei 3, Timișoara).

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în zona de care ești interesat:

Pentru a evita orice probleme în găsirea unui loc permanent de parcare, posesorii de autovehicule se pot adresa reprezentanților autorităților locale în ceea ce privește închirierea unui astfel de spațiu (sediul Primăriei Timișoarei se găsește chiar în cartier, pe Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, nr. 1).

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Cetate

1 rezultat

Locuințele nou-construite dețin o pondere redusă, fapt ce poate fi pus pe seama prețurilor ridicate ale puținelor terenuri pentru construcții de aici.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Nord One. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Cetate şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Cetate

În ceea ce privește prețurile solicitate pe segmentul apartamentelor, este evident că acestea se situează, în mod firesc, peste media solicitată la nivel de oraș. Aici se impune, totuși, o distincție între perimetrul ultracentral (din care fac parte sub-zonele Medicină și Piața Unirii) și cel central (în care se încadrează, spre exemplu, Take Ionescu). Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util în funcție de numărul de camere al apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

IMO Timisoara vezi mai multe detalii

1.463 €/mp

01.07.22 - 31.07.22

+0,5%  (7 €/mp) faţă de luna 6/2022

+8,9%  (120 €/mp) faţă de luna 7/2021

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Cetate

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt peste media de preț a Timișoarei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
250 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt peste media de preț a Timișoarei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
350 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt peste media de preț a Timișoarei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
450 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Cetate

Vânzare apartament în Timişoara

zona Central, 2 camere, 29 mp, Parter

Agentia Imobiliara Eugene Estate va propune spre vanzare un apartament cu 2 camere situat intr-o casa cu curte comuna . Este dispus astfel: -o baie -o bucatarie -2 camere -o magazie...

Vânzare apartament în Timişoara

zona Central, 2 camere, 50 mp, Etaj 2 / 4

CP1571589 Apartament cu 2 camere decomandat, situat la etajul 2/4. Timisoara, zona Central- Piata 700

Vânzare apartament în Timişoara

zona Central, 2 camere, 55 mp, Demisol / 1

In cei peste 15 ANI de activitate in domeniu am castigat o pozitie de TOP in rezidentialul timisorean. Venim mai aproape de dumneavoastra comunicandu-va avantajele pe care le veti avea alegand...

Închiriere apartament în Timişoara

zona Central, 4 camere, 154 mp, Etaj 1 / 1

Apartament cu 4 camere, aflat la prima inchiriere, localizat intr-o cladire istorica din zona Piata Maria, avand o suprafata utila generoasa de 154 mp si terasa de 15 mp, dispunand de o...

Închiriere apartament în Timişoara

zona Central, 2 camere, 80 mp, Parter / 1

Apartament placut si confortabil, mobilat si utilat, cu centrala termica in zona centrala, la mica distanta de Piata Operei.

Închiriere apartament în Timişoara

zona Central, 3 camere, 77 mp, Etaj 6 / 8

De inchiriat apartament cu 3 camere, 2 bai, 2 terase, situat la etajul al 6-lea intr-un imobil P+8E, cu acces pietonal facil catre zona ultracentrala. Spatiul interior are o suprafata utila de...

Închiriere apartament în Timişoara

zona Central, 2 camere, 55 mp, Etaj 6 / 1

Apartament nou la prima inchiriere 55 mp, in bloc City of Mara la 10 min. de zona centrala. Apartamentul este situat intr-un bloc nou la etajul 6, acesta este complet mobilat si dispune de 2...