Făget

Descrierea cartierului Făget

Amplasat în extrema sudică a capitalei Transilvaniei, Făget este o subdiviziune destul de întinsă a orașului, fiind mărginit la nord de Mănăștur, Europa și Bună Ziua, iar la est de Becaș. Dat fiind statutul de arie naturală protejată al pădurii omonime, ridicarea unei case aici poate ridica probleme legale.

Din acest motiv, dacă te gândești să cumperi o casă (sau un teren pentru construcția uneia) în Făget, ar trebui să te interesezi mai întâi dacă proprietatea face parte din spațiul considerat monument al naturii.

Fiind o zonă rezidențială recent dezvoltată, Făget nu dispune de o amplă rețea de mijloace de transport în comun – astfel, linia autobuzului 40 este cea care face legătura cu restul orașului (prin Strada Calea Turzii, apoi prin Strada Făgetului) și ajunge în sudul cartierului (deși nu până la capătul dezvoltărilor de vile).

Având în vedere densitatea relativ redusă a populației din Făget, cartierul este, totuși, destul de dezvoltat la capitolul retail, aici putând fi găsite câteva magazine cu profil alimentar. Cei care doresc să beneficieze de o paletă mai largă de opțiuni la capitolul cumpărături curente pot ajunge relativ ușor la hipermarketul Kaufland din Mănăștur.

O oportunitate interesantă pentru locuitorii Făgetului este reprezentată însă – în materie de fashion, de data aceasta – de Bliss Boutique Club (situat pe Calea Făgetului, nr. 2C): un magazin high-class în care doamnele pot găsi branduri reputate din industria modei, „la pachet” cu servicii de consultanță vestimentară personalizată.

Deși este, de departe, cea mai „verde” zonă a Clujului, Făgetul nu beneficiază de niciun parc amenajat pentru locuitorii săi. Acest fapt este, într-o oarecare măsură, firesc și poate fi pus atât pe seama dezvoltării relativ incipiente a zonei rezidențiale, cât și pe cea a proximității pădurii omonime (ce se continuă și dincolo de granițele municipiului Cluj-Napoca).

O suprafață de 10 hectare din această pădure – inclusiv pe teritoriul „cartierului” în sine! – este considerată zonă naturală protejată și monument al naturii. Pe timp de weekend sau nu, aceasta reprezintă, desigur, destinația perfectă pentru o plimbare în aer liber, activități sportive (inclusiv ciclism!) sau, pur și simplu, un picnic cu familia.

Fiind un cartier care s-a dezvoltat mai mult sau mai puțin ad-hoc, Făgetul este deficitar la capitolul educație. Acesta este motivul pentru care, dacă ai copii, va trebui să te bazezi pe oportunitățile oferite la acest capitol de cartierele apropiate. Cea mai mare paletă de opțiuni pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal o vei găsi în Mănăștur.

În acest cartier învecinat se găsesc și oportunități de învățământ superior: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, iar în Zorilor se află Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Facultatea de Inginerie Civilă (din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca), dar și Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

La fel ca și în alte domenii, Făgetul este deficitar și la capitolul servicii medicale – fie că e vorba de instituții medicale de stat sau particulare. Pentru nevoile de acest tip, va trebui să te bazezi, iarăși, pe posibilitățile oferite de Mănăștur, Europa sau, de ce nu, chiar Zorilor.

Un avantaj pentru proprietarii de animale este că în Făget se găsește, totuși, un cabinet veterinar: este vorba despre Clinica Veterinară Biovet, cu sediul pe Strada Făgetului (până la capătul liniei de autobuz 40).

Dată fiind proximitatea pădurii omonime, această zonă a Clujului este atractivă nu doar pentru dezvoltări rezidențiale, ci și pentru unele cu profil turistic. Așa se face că în Făget există mai multe unități de cazare ce-și propun să exploateze potențialul natural al zonei, în cadrul cărora pot fi găsite și restaurante.

Mai multe oportunități la capitolul gastronomie pot fi găsite, desigur, și în cartierul învecinat Mănăștur.

În mod oarecum de așteptat, acest cartier destul de „tânăr” al Clujului este slab deservit la capitolul bănci și ATM-uri. Partea bună este că în Mănăștur ai la dispoziție mai multe asemenea opțiuni: într-un areal destul de restrâns, anume în apropiere de intersecția dintre Strada Primăverii și Strada Izlazului, aici vei putea găsi patru sedii de bănci, anume un BRD și un BCR, alături de o sucursală Banca Românească și una a Băncii Transilvania.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în cartierul Făget:

Dat fiind faptul că este o zonă rezidențială nouă, deficitară la capitolul mijloace de transport în comun, mașina personală reprezintă, probabil, cel mai important mijloc de locomoție în Făget. Deși pot găsi un loc de parcare și „la liber”, cumpărătorii de locuințe noi ar trebui să se intereseze, însă, la dezvoltator cu privire la achiziția unui spațiu propriu, adiacent ansamblului rezidențial.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Făget

10 rezultate

În ciuda – sau tocmai datorită! – preponderenței terenurilor împădurite, zona Făget s-a dezvoltat în ultimii ani și pe partea rezidențială. Astfel, pe lângă vilele ridicate pe cont propriu, aici au apărut și câteva ansambluri de locuințe individuale (și, mai puțin, chiar apartamente) construite de către investitori – acestea fiind, în mod firesc, mai accesibile la vânzare decât cele din prima categorie.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Imobil Parc Rozelor, Transilvania Smart City, Bye Residence Tineretului, Liberty Residential, Bella Vista Residences, Solaris Eden, Sky Invest Residence, Dunarii Park Apartments, ZENIA, Q6. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Făget şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Făget

Proprietățile rezidențiale din Făget sunt, în proporție covârșitoare, unități locative individuale, respectiv vile. Acest lucru este cât se poate de firesc, având în vedere că această zonă a atras atenția în primul rând persoanelor cu venituri peste medie, interesați de ridicarea unei locuințe (permanente sau de vacanță) pentru uzul propriu. În ultimii ani, aici au apărut, însă, și câteva construcții realizate de către dezvoltatori imobiliari. Prețurile apartamentelor din acest cartier se situează sub media valabilă la nivelul orașului Cluj-Napoca per ansamblu.

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util, în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

IMO Cluj-Napoca vezi mai multe detalii

2.465 €/mp

01.05.22 - 31.05.22

+2,2%  (54 €/mp) faţă de luna 4/2022

+29,1%  (555 €/mp) faţă de luna 5/2021

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Făget

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
250 Euro.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
358 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
400 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Făget

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Faget, 2 camere, 58 mp, Etaj 1 / 4

Smart Imobiliare va propune spre vanzare un apartament cu 2 camere decomandat, in cartierul Manastur din Cluj Napoca. Apartamentul se dispune pe o suprafata utila de 58mp si este compartimentat...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Faget, 2 camere, 50 mp, Parter / 4

NovaTerraTPS va propune spre vanzare un apartament cu doua camere semidecomandate, ultrafinisat, situat la parterul inalt al unui bloc cu patru etaje, construit in 2017. Apartamentul, cu orientare...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Faget, 2 camere, 45 mp, Parter / 3

Agentia Hohma Real Estate vinde apartament semidecomandat in blocurile din spate de la Roata din Manastur, blocuri la care se poate ajunge si de la Vivo. Compus din living cu bucatarie, dormitor,...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Faget, 2 camere, 42 mp, Etaj 2 / 3

Cartier si Zona: Vivo Mall (Polus) Camere: 2, Bai: 1, Compartimentare: Semidecomandat, Etajul: 2 Suprafata Utila (mp): 42, Balcoane si Logii (mp): 5 An Constructie: 2010

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Faget, 3 camere, 100 mp, Etaj 1 / 1

Blitz iti propune spre inchiriere un apartament de 3 camere, pozitionat intr-o zona linistita plina de verdeata, zona Faget. Apartamentul este situat la etajul 1 intr-un imobil tip casa, recent...