Gruia

Descrierea cartierului Gruia

Gruia este unul dintre cartierele mai puțin întinse ale orașului de pe Someș, atât din punctul de vedere al suprafeței, cât și din cel al numărului de locuitori. Acesta este situat în partea de nord–vest a Clujului, iar datorită densității mai reduse a populației este, în mod firesc, o zonă destul de aerisită și liniștită, ce beneficiază de o multitudine de spații verzi.

Una dintre principalele artere care străbate această zonă a Clujului, pe direcția sud-vest – nord-est, este Strada Gruia – de aici îi vine, de fapt, și numele. Alte străzi importante sunt și Romulus Vuia, care traversează cartierul pe aproape toată întinderea sa, de la stânga la dreapta, și care face legătura cu Tăietura Turcului, din vest.

Ca și locuitorii altor cartiere clujene, cei din Gruia beneficiază de o rețea bine pusă la punct de mijloace de transport în comun. Nu același lucru se poate spune, totuși, în ceea ce privește pistele pentru biciclete, astfel că cei pasionați de ciclism trebuie să se descurce pe cont propriu în această privință – faptul că acesta nu este un cartier aglomerat constituie, însă, un avantaj.

Dat fiind numărul relativ redus de locuitori și localizarea periferică a acestui cartier, nu este de mirare că în această zonă a Clujului nu se găsește niciun mall și niciun hipermarket. Asta nu înseamnă, însă, că dacă locuiești aici nu ai de unde să-ți faci cumpărăturile: în Gruia se găsesc destule magazine de mici dimensiuni pentru a-ți satisface nevoile de zi cu zi. Dacă îți dorești, totuși, să ai la dispoziție mai multe opțiuni la categoria alimente, cosmetice și articole de casă, poți ajunge cu ușurință la hipermarketul Cora din Grigorescu.

Pasionații de shopping, pe de altă parte, pot vizita atât centrul comercial Platinia Shopping Center de la marginea cartierului Plopilor (la granița cu Centru și Mănăștur), cât și magazinele și galeriile comerciale din zona centrală a orașului – unde vor putea găsi destule opțiuni în materie de fashion.

În ceea ce privește oportunitățile de petrecere a timpului în aer liber, locuitorii cartierului Gruia se pot „lăuda” cu unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș, anume Parcul Cetățuia; amenajat la înălțime, în jurul unei citadele ridicate de către habsburgi la începutul secolului al XVIII-lea, acesta reprezintă un loc perfect de plimbare și relaxare. O bună destinație de weekend este și Muzeul Etnografic „Romulus Vuia” – chiar dacă acesta este amplasat dincolo de limita de vest a cartierului.

Și pasionații de sport au motive de bucurie: în Gruia se găsește Stadionul C.F.R. (sau Constantin Rădulescu), folosit doar de către fotbaliști, dar și Baza Sportivă C.M.C. (prevăzută cu stadion multifuncțional, teren sintetic etc.). Tot în zonă (în apropierea Parcului Cetățuia) se găsește și un club de tenis, unul de squash, dar și Turnul Parașutiștilor.

Dacă ai – sau doar plănuiești să ai – copii, nu trebuie să-ți faci griji în privința oportunităților de educație oferite de cartierul Gruia: probabil că nu vei avea probleme în găsirea unei grădinițe sau unei școli pentru aceștia. În afară de unitățile obișnuite de învățământ, fie ele de stat sau particulare, aici vei găsi și Școala Specială pentru Deficienți de Auz nr. 2 (pe strada Gruia, nr. 51).

Opțiuni numeroase există și la capitolul licee, de menționat fiind, printre altele, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”. În Gruia se găsește și una dintre facultățile importante ale Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: este vorba despre Facultatea de Litere, ce se află situată aproape de granița de est a cartierul, pe Strada Horea, la nr. 31.

Dacă ți-ai dori să locuiești în cartierul Gruia, te vei bucura să afli că în interiorul acestuia, aproape de granița cu Centrul, se găsesc trei importante unități medicale de stat: Spitalul de Pediatrie 2 (de pe strada Crișan, nr. 3-5), Spitalul de Pediatrie 3 (de pe Strada Câmpeni, nr. 2-4), dar și Ambulatorul C.F.R. sau Policlinica C.F.R. (de pe Strada Câmpeni, nr. 3). Din Gruia poți ajunge cu ușurință și în Centru, unde vei găsi cele mai multe spitale din oraș.

În zonă poți găsi și câteva cabinete medicale particulare, având diferite specializări. În această categorie se încadrează, spre exemplu, Clinica Endoplus (de pe Strada Emil Racoviță, nr. 54), cu specializarea urologie și andrologie, dar și cabinetul Sanprev (Strada Horea, nr. 67-73), ce oferă servicii în domeniul medicinii muncii.

În afară de câteva fast food-uri de cartier, locuitorii cartierului Gruia beneficiază, în apropierea casei, și de alte oportunități interesante la capitolul gastronomie. Printre acestea se numără restaurantul „Panorama del Baron”, amplasat pe Strada Șerpuitoare, nr. 31, ce oferă și servicii de livrare la domiciliu, dar și restaurantul „Vila Lupșa”, de pe Strada Rahovei, nr. 7A.

Pentru a beneficia de o gamă mai largă de opțiuni pentru ieșirile în oraș cu prietenii, locuitorii acestui cartier pot vizita, desigur, și cartierele învecinate – inclusiv zona Centrală.

Dacă ai nevoie să efectuezi o operațiune bancară, te vei bucura să afli că în zona Gruia vei beneficia de destule opțiuni la acest capitol. Astfel, în zona de nord-est a cartierului, la granița cu zona Centrală (reprezentată de Strada Horea), se găsesc trei sucursale bancare: una din rețeaua BCR, o Banca Transilvania, alături de un sediu Raiffeisen Bank.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în cartierul Gruia:

Pentru cei care au mașină, parcarea nu ar trebui să reprezinte, în mod normal, o problemă, dată fiind densitatea redusă a populației din cartier. Cei care doresc să închirieze, însă, un loc de parcare de la autoritățile locale se pot interesa la sediul central al Primăriei Clujului (pe Strada Moților, nr. 3).

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Gruia

7 rezultate

Pentru cei care ar prefera o locuință finalizată mai recent, în acest cartier al Clujului se găsesc și blocuri noi – asta mai ales în jumătatea de vest, unde există numeroase terenuri libere pentru dezvoltări rezidențiale. O zonă în care s-a construit intens în ultimii ani (și continuă să se construiască) este Tăietura Turcului (stradă ce trasează limita vestică a cartierului).

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Rhodium Residence Dorobantilor, Sol Residence, Intre Lacuri Residence, Liberty Residential, Estimo Park, Teilor Residence Floresti, Solaris Eden. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Gruia şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Gruia

Gruia este un cartier format în mod predominant din case și vile, astfel că pe acest segment de piață vei găsi destule oportunități de achiziție (atât construcții vechi, cât și mai noi). Gruia oferă soluții și pentru cei care sunt interesați de achiziția unui apartament. Astfel, în partea sa centrală se găsește cea mai mare adunare de blocuri vechi, acestea având un regim redus de înălțime (patru sau cinci etaje).

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util, în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

2.726 €/mp

01.04.24 - 30.04.24

+0,8%  (22 €/mp) faţă de luna 3/2024

+10,2%  (253 €/mp) faţă de luna 4/2023

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Gruia

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
200 €.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt ușor peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
378 €.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt ușor sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
370 €.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Listă Străzi

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Gruia

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Gruia, 2 camere, 43.39 mp, Etaj 2 / 3

Va oferim spre vanzare un apartament cu 2 camere, finisat modern, situat la etajul 2 al unui imobil dispus P+3E, localizat in cartierul Gruia, in apropiere de Directia Apelor Somes....

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Gruia, 2 camere, 43 mp, Etaj 2 / 3

Va oferim spre vanzare un apartament foarte frumos de de 2 camere, situat intr-o zona accesibila a cartierului Gruia. Apartamentul este pozitionat la etajul 2, intr-un imobil de 3 etaje si are...

Vânzare garsoniera în Cluj-Napoca

zona Gruia, o cameră, 11 mp, Etaj 2 / 4

Panoramic Properties va ofera spre vanzare o garsoniera situata in Cluj Napoca, zona strazii Gruia. Este pozitionata la etajul 2 al unui imobil cu 4 nivele si dispune de o suprafata utila de 11 mp....

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Gruia, 2 camere, 55 mp, Etaj 4 / 4

Va oferim spre vanzare un apartament decomandat de 2 camere, decomandat, situat intr-o zona accesibila a cartierului Gruia. Apartamentul este pozitionat la etajul 4 intr-un imobil de 4 etaje si...

Închiriere garsoniera în Cluj-Napoca

zona Gruia, o cameră, 24 mp, Etaj 3 / 4

Panoramic Properties va propune spre inchiriere o garsoniera in Cluj Napoca, Gruia. Este situata la etajul 3 al unui imobil cu 4 etaje si are o suprafata utila de 24mp. Compartimentarea este...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Gruia, 3 camere, 100 mp, Mansarda / 1

Koncept Imobiliare va ofera spre inchiriere un apartament cu 3 camere in cartierul Gruia, in zona Stadionului CFR. Apartamentul este situat intr-un imobil de tip vila cu doar 3 apartamente, are...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Gruia, 3 camere, 100 mp, Etaj 2 / 2

Apartament de inchiriere in localitatea CLUJ-NAPOCA, cartierul GRUIA cu 3 camere, situat la etajul 2 din 2 etaje. Apartamentul este semidecomandat si este dotat cu centrala proprie, faianta...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Gruia, 3 camere, 100 mp, Etaj 2 / 3

GOLDNESS Imobiliare va propune spre inchiriere un apartament cu 3 camere complet mobilat si utilat, la etajul 2 al unei vile , in Cartierul Gruia, in apropiere de Stadionul CFR . Dispune de loc...