Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 apr. 2014

2 camere în bloc nou la sub 30.000 de euro! Cine „sparge” piața vânzărilor de locuințe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

O valoare de achiziție de sub 350 de euro pe metru pătrat construit se situează mult sub media practicată pentru unitățile locative noi, dar și pentru cele vechi.

Una dintre schimbările aduse programului Prima Casă anul trecut a constat în alocarea unui buget destinat exclusiv achiziției de unități locative construite de către stat, prin Agenția Națională de Locuințe (ANL). Pentru 2014, statul a pregătit în acest scop o sumă de 495 de milioane de lei – respectiv o pondere de aproape 24% din plafonul total de garantare alocat pentru Prima Casă (de 2,08 miliarde de lei). Ținând cont de împărțirea în mod egal a riscurilor de creditare între stat și instituțiile finanțatoare, rezultă că românii pot cumpăra locuințe construite prin ANL în valoare de aproximativ un miliard de lei.

Citește și: Update la Prima Casă: băncile mai pot da credite de 280 de milioane de lei, pe lângă plafonul alocat pe 2014 și cel rămas din 2013

Cartier ANL Bacau

ANL: Cât am vândut în 4 ani am vândut în câteva luni!
Potrivit lui Dumitru Nancu, directorul general al ANL, vânzările de locuințe construite de către stat au consemnat un avânt puternic în ultima perioadă. Astfel, din cele 732 de unități locative vândute din 2009 până în martie 2014 (dezvoltate în cadrul programului „Locuințe pentru tineri”), 335 de unități au fost contractate doar din octombrie 2013 încoace. Practic, cât s-a vândut în patru ani (aproape 400 de locuințe) s-a vândut în ultimele câteva luni, punctează Nancu. Potrivit acestuia, cele mai căutate de către cumpărători au fost locuințele cu două camere. „Creșterea a fost determinată de măsura guvernamentală de reducere a preţului acestor locuinţe (începând cu august 2013), coroborată cu acordarea garanţiilor de stat prin programul Prima casă și campania de informare a chiriaşilor despre posibilităţile de achiziţionare a locuinţelor”, explică oficialii ANL această „explozie” a vânzărilor.

Din valorificarea locuințelor pentru tineri, statul a încasat, în perioada 2009-2014, o sumă de peste 77 de milioane de lei. Bucureștiul ocupă primul loc la capitolul achiziții, cu un număr de 334 de unități locative, în vreme ce următoarele orașe clasate – Constanța, Tulcea, Iași, Brașov – au consemnat vânzări de sub 100 de unități locative.

Cum de își permite statul să ofere un preț atât de mic?
Din punctul de vedere al cumpărătorilor, principalul punct de atracție al locuințelor construite de către stat este reprezentat de factorul preț; acesta se situează mult sub media celui practicat pe piața liberă – și asta nu doar pentru unitățile locative nou-construite, ci și pentru apartamentele vechi. Astfel, din august 2013 până la finele lunii iulie a acestui an, valoarea de înlocuire pentru locuințele construite prin ANL este de 326 de euro pe metru pătrat construit (cu TVA inclusă); această valoare (ce se calculează în fiecare an în baza contractelor de antrepriză încheiate de către stat) este semnificativ mai mică decât cea stabilită pentru anul anterior, de 411 euro pe metru pătrat construit (cu tot cu TVA).

Prețul efectiv de vânzare se obține scăzând din valoarea totală de înlocuire (raportată la suprafață, ce include cotele indivize) o amortizare calculată de la data punerii în folosință a locuinței până la vânzarea acesteia; în final, la această sumă se mai adaugă o cotă de până la 1% pentru cheltuieli de publicitate imobiliară.

Potrivit datelor furnizate de ANL, asta înseamnă că o garsonieră poate fi achiziționată cu circa 19.000 de euro, un apartament cu două camere cu aproape 26.700 de euro, unul cu trei camere cu 33.500 de euro, iar unul cu patru camere cu aproximativ 44.500 de euro. Ion Cătuțoiu, managing partner Real Time, recunoaște că, practic, acesta este cel mai mic preț din piață la care poate fi achiziționată o locuință nouă – dat fiind că nu include costul terenului (care este pus la dispoziție de primării) sau al utilităților.

Peste 34.000 de case construite de către ANL
„Locuințe pentru tineri, destinate închirierii” este programul cu cea mai mare anvergură derulat de ANL. În cadrul acestuia, statul construiește, din bugetul propriu, unități locative pe care chiriașii pot decide să le achiziționeze, după un an de închiriere neîntreruptă. Din 2009 încoace au fost finalizate 31.124 de apartamente în cadrul acestui program. „În acest moment, avem în execuție 1.945 de unități locative, în 38 de șantiere. Până la sfârșitul anului vom finaliza aproape 1.200 de locuințe și vom începe alte 460, în nouă șantiere”, subliniază Nancu.

„Locuințe prin credit ipotecar” este un alt mare program derulat de către ANL; în acest caz, fondurile necesare pentru construcția de case sunt asigurate de viitorii proprietari (prin avans și credit), în vreme ce terenurile sunt puse la dispoziție de către autoritățile publice locale. Până în prezent, prin această procedură au fost finalizate 3.200 de locuințe în întreaga țară. În prezent, se află în execuție 1.205 de astfel de unități locative, urmând ca anul acesta să fie demarată construcția altor 200.

Părerile cititorilor
11 păreri
 • Sandu Emilia

  Buna ziua , suntem doi tineri casatoriti, si am vrea cat mai repede sa ne lu un apartament cu 2 camere ANL prin prima casa , as vrea sa stiu mai multe informatii , noi am vrea in Timisoara , am vrea sa sa ne mutam cat mai repede daca se poate pe ce va putem contacta? multumesc!

 • maria

  PROST construite, Marginale, Multe batai de cap, vecini dubiosi, Mizerie cit cuprinde,…si multe altele. NU va grabiti sa Cumparati astfel de „locuinte sociale”,…deoarece Pretul e pe masura.

 • viorel

  buna ziua … as fi si eu interesat de un apartament de 3 sau 4 camere in aceste conditii , prin programul prima casa … unde ne putem adresa ? aveti nr. de telefon ? adresa,firma,etc ? cum pot afla mai multe detalii si unde ? in speranta ca voi primi raspuns va multumesc anticipat …

 • corina

  suna interesant,unde ne putem adresa? aveti nr de tel? adresa,firma,etc?

 • maria

  Buna ziua,as dori sa stiu cum pot sa intru in posesia unui astfel de apartament.astept raspunsul dumneavoastra.
  multumesc!

 • deniscamelia

  Buna sunt interesata de casa la curte cu 3 camere fara etaj . Am 24 de ani si in curand ma voi casatori.

 • marius

  buna ziua!cum pot afla mai multe detalii?

 • grig

  Vrajeala! Foarte prost construite fara mijloace de transport,scoala, gradinita, piata in schimb cu multe noroaie, si un tavan in cap.
  Bafta multa,

 • maria

  Buna ziua,sunt interesata in oferta de apartamente sau case ANL.unde putem afla mai multe detalii si pe cine putem contacta direct?

 • ue

  Asta e pe hartie… in ce zona din Bucuresti se construiesc? in afara Bucurestiului? daca da, atunci acesta este pretul zonei respective… daca se construiesc in Bucuresti, cine are acces la astfel de apartamente? personal, cunosc o familie care a obtinut cu multi ani in urma un astfel de apartament in Bucuresti prin relatii…

 • CALIN MIHAELA

  Buna seara,suntem 2 tineri casatoriti care dorim sa achizitionam un apartament cu 2 camere prin prima casa,aceste locuinte ANL se pot cumpara si prin acest mod??si daca da cum am putea proceda sa vedem un apartamen si cu cine am putea vorbii.Este un pret f bun si am vrea sa stim mai multe detalii.

  Multumesc anticipat pentru raspuns!!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe
Soho Brașov – un nou proiect rezidențial ce se ridică în cea mai atractivă zonă a Brașovului (P)

Sectorul imobiliar din orașul de la poalele Tâmpei este din ce în ce mai dinamic, iar modul de dezvoltare din noile proiecte abordează stilul de locuire occidental. Calitatea locuirii...

citește mai departe
Reconversie în ansamblu rezidențial: o clădire de patrimoniu de pe Calea Victoriei a fost consolidată și reabilitată, iar elementele Art Deco au fost păstrate

Potrivit companiei dezvoltatoare, acesta este, în prezent, singurul proiect rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei – arteră considerată un veritabil simbol al orașului. Dezvoltatorul imobiliar Hagag...

citește mai departe
AXXIS NOVA Resort & SPA: Se lansează primul concept imobiliar integrat din Mamaia Nord (P)

Luna septembrie marchează lansarea primului concept imobiliar integrat din Mamaia Nord, AXXIS Nova Resort & SPA, un proiect unic care va cuprinde un hotel de cinci stele și șase...

citește mai departe
Urban Plaza redefinește linia orizontului la Brașov: 2.000 de apartamente și facilități integrate, la cele mai înalte standarde

Cea dintâi etapă de construcție se află în curs de finalizare, iar predarea locuințelor aferente celei de-a doua va începe spre finele acestui an. După 13 ani de experiență,...

citește mai departe