Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Mai 2011

De ce nu se mai construiesc locuinţe noi?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 24 Mai 2011

Blocajul segmentului rezidenţial autohton se reduce, în cele din urmă, la puterea scăzută de cumpărare a românilor.

Deşi teoretic România a ieşit din recesiune, efectele sale sunt resimţite încă din plin în piaţa construcţiei de locuinţe. Aceasta continuă să fie prinsă într-un blocaj al accesului la finanţare, într-un cerc vicios al cererii şi ofertei. Iată una dintre concluziile ce au putut fi desprinse în urma unui seminar organizat de Ziarul Financiar, cu tema „Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România?”.

Dacă în anul 2008 au fost finalizate la nivel naţional în jur de 66.000 de unităţi locative, în 2010 s-a ajuns la mai puţin de jumătate – circa 30.000 de unităţi. Cel mai probabil că, dacă n-ar fi venit criza, s-ar fi ajuns la livrări de 90-100.000 de locuinţe anual, estimează organizatorii evenimentului. Numărul scăzut de locuinţe noi finalizate vine în contradicţie cu faptul că, teoretic cel puţin, în perioada actuală costurile de construcţie sunt mai reduse decât în perioada de boom.

Un preţ mic nu e suficient
Care sunt obstacolele ce stau în calea dezvoltării de noi locuinţe? Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), pune această situaţie pe seama faptului că în prezent există un stoc important de locuinţe finalizate nevândute. Practic, este greu de crezut că dezvoltatorii vor demara noi proiecte până când nu vor epuiza stocurile vechi.

În condiţiile în care relansarea pieţei de construcţii rezidenţiale depinde, în esenţă, de revigorarea vânzărilor, Alexandros Ignatiadis, directorul general al companiei Octagon Contracting & Engineering, explică reticenţa românilor de a achiziţiona locuinţe noi: „Un preţ scăzut de construcţie nu se traduce neapărat şi în cerere solvabilă. Poţi să vinzi şi cu 10 euro pe metru pătrat, dacă veniturile sunt de 8 euro pe metru pătrat, nu reuşeşti”, subliniază acesta.

Vânzătorii de apartamente vor Prima Casă înapoi
Jucătorii din piaţă recunosc problemele ridicate de veniturile scăzute, pe de o parte, şi de accesul dificil la finanţare, pe de alta. „În lipsa unor alte măsuri care să ducă la creşterea puterii de cumpărare a românilor care să le permită un acces mai facil la achiziţia unei locuinţe, este absolut necesară repornirea imediată a programului Prima Casă. Acesta ar crea condiţiile pentru revigorarea sectorului rezidenţial începând din a doua jumătate a anului, cu rezultate mult mai vizibile pentru piaţă în anul viitor”, subliniază reprezentanţii companiei Be Igloo, care se ocupă de promovarea şi vânzarea de locuinţe noi în mai multe ansambluri rezidenţiale.

Aceştia subliniază că, în ciuda accesului dificil la finanţare, interesul românilor pentru locuinţele noi se află în creştere. Segmentul rezidenţial nou este impulsionat chiar de tranzacţiile cu apartamente din blocuri construite înainte de 1990. Potrivit datelor companiei, 60% dintre cumpărătorii din ultimele două luni sunt interesaţi de vânzarea unui imobil vechi şi de accesarea unui credit suplimentar pentru achiziţia unei locuinţe într-un ansamblu rezidenţial.

Părerile cititorilor
1 părere
  • marimar

    Nu se mai construiesc apartamente noi pentru ca nu se vind. Pretul pe metru patrat este de 3,4 ori mai mare decint cel real.Cel mai mare dezvoltator din Bucuresti a vindut anul trecut 100 de unitati, ceilalti cite 10, 15. Cred ca in urmatorii 10 ani au ce vinde din cele contruite pina acum. Daca vor sa mai construiasca sa reduca preturile.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Vânzările de apartamente noi, în revenire. Începutul lui 2012, momentul oportun pentru (re)lansarea construcţiei de locuinţe?

Bugetul mediu de care dispun cumpărătorii interesaţi de o unitate locativă cu două camere se ridică la 70.000-80.000 de euro. Tendinţa de revenire ce a marcat piaţa imobiliară de...

citește mai departe
De ce să-ţi cumperi o locuinţă vara: poţi obţine un preţ cu câteva mii de euro mai mic

Atât dezvoltatorii, cât şi proprietarii de apartamente vechi se arată mai deschişi spre negociere în această perioadă. În mod normal, vara este este caracterizată printr-o relativă acalmie pe piaţa...

citește mai departe
Revin locuinţele pe lista investiţiilor profitabile?

Numărul cumpărătorilor interesaţi de achiziţia unei unităţi locative pentru obţinerea unui profit s-a dublat faţă de anul trecut, relevă un sondaj de piaţă. În perioada de boom, imobiliarele erau...

citește mai departe
Creşte bugetul românilor pentru achiziţia unei case. Revine încrederea în piaţă?

Deşi majoritatea cumpărătorilor vor încă o locuinţă de până la 60.000 de euro, un procent comparabil de clienţi sunt dispuşi să plătească până la 90.000 de euro. În ultimii...

citește mai departe
Vânzătorii de locuinţe noi prognozează rezultate record pentru 2011

Majoritatea cumpărătorilor care vizează acest segment au la dispoziţie bugete sensibil mai mari decât cel de 60.000 de euro propus de Prima Casă. Semnalele pozitive resimţite pe piaţa imobiliară...

citește mai departe