Fabric

Descrierea cartierului Fabric

Situat în imediata vecinătate a centrului Capitalei Banatului, Fabric se numără printre cartierele timișorene de dimensiuni medii.

Zona are o componență eclectică, fiind alcătuită atât din clădiri multifamiliale ce precedă perioada comunistă (dintre care unele pot avea chiar valoare istorică), cât și din case și vile mai noi; imobilele din cea dintâi categorie sunt localizate în vestul cartierului, în continuarea zonei Cetate, iar cele din cea de-a doua în est. În Fabric pot fi găsite și câteva blocuri ridicate în timpul regimului comunist, însă numărul acestora este foarte redus.

La capitolul mijloace de transport în comun, locuitorii acestui cartier timișorean au la dispoziție atât tramvaie (liniile 1, 2, 5, 10), cât și autobuze (liniile 21, 22 și E8). Deși amatorii de ciclism din Fabric nu beneficiază de o rețea de piste dedicate, aceștia au acces facil atât la amenajările existente în zona Cetate (dintre care cea mai apropiată ar fi pe Bulevardul Take Ionescu), în Simion Bărnuțiu-Dorobanților (pe Strada Simion Bărnuțiu) sau în Complex-Stadion (pe Bulevardul Eroilor de la Tisa sau pe Strada Johann Heinrich Pestalozzi).

La fel ca timișorenii din Crișan-Modern și din Complex-Stadion, cei din Fabric au la dispoziție, strict între granițele propriului cartier, doar magazine de mici dimensiuni, de tip supermarket; de menționat la acest capitol ar fi un magazin Profi, amplasat la limita cu zona Cetate, mai exact pe Strada Dacilor, nr. 25.

Ca și în alte domenii, locuitorii acestei zone sunt avantajați de proximitatea centrului orașului, care este mult mai ofertant din acest punct de vedere. În Cetate poate fi găsit, astfel, chiar magazinul Bega Shopping Center, localizat în apropiere de Parcul Civic. Pe lângă numeroasele magazine din sfera de fashion (dar nu numai), vizitatorii săi pot găsi aici și un Carrefour Market. În Simion Bărnuțiu-Dorobanților se află și un hipermarket Kaufland (pe Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11-15).

Pe lângă parcurile de mici dimensiuni pe care le au la dispoziție în propriul cartier, timișorenii de aici pot ajunge cu ușurință la multitudinea de parcuri existente în zona centrală a orașului, printre care se numără Parcul „Regina Maria”, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor „Ion Creangă”, dar și Parcul Botanic. De asemenea, un centru de interes cu o multitudine de activități culturale și de divertisment au loc la Faber – o reconversie a vechii Fabrici Azur, ce schimbă cartierul într-un mod pozitiv.

Un avantaj al locuitorilor săi este că în Fabric se găsesc și obiective de interes cultural și turistic, cum ar fi Palatul Nagele (de pe Strada Dacilor, nr. 10), dar și Palatul Mercur (Piața Traian, nr. 4-3). Atractive sunt, desigur, și punctele de interes din aceeași categorie amplasate în zona Cetate, cum ar fi Bastionul Maria Theresia, Palatul Dicasterial, Muzeul de Artă etc.

Iubitorii de sport sin această zonă a orașului de pe Bega pot ajunge cu ușurință în Complex-Stadion, unde pot găsi mai multe facilități sportive. Astfel, în partea de sud a cartierului învecinat se găsește Stadionul „Dan Păltinișanu”, alături de o serie de terenuri de sport ce aparțin Bazei Sportive Politehnica Nr. 2, dar și de două ștranduri publice.

Află, mai jos, ce alte opțiuni de petrecere a timpului liber mai ai în Fabric:

Din punctul de vedere al oportunităților de educație, Fabric oferă multiple opțiuni locuitorilor săi. Astfel, dintre instituțiile de profil existente în cartier, de menționat ar fi Școala Gimnazială Nr. 1 (amplasată pe Strada Comănești, nr. 3), dar și Școala Gimnazială Nr. 6 (pe Strada Moise Nicoară), care include clase de învățământ preșcolar, primar și gimnazial.

Zona este avantajată, însă, atât de proximitatea zonei centrale a orașului, unde se găsesc Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și o serie de licee de prestigiu (Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”), cât și de cea a cartierului Complex-Stadion, unde se află Universitatea de Vest, care include peste zece facultăți reputate (precum Arte și Design, Litere, Istorie și Teologie, dar și cea de Matematică și Informatică).

Mai jos poți vedea în detaliu ce unități de învățământ există în Fabric:

În special datorită vecinătăților sale, locuitorii zonei Fabric se pot considera bine deserviți când vine vorba de sănătate. Astfel, pe lângă cabinetele medicale individuale la care au acces în propriul cartier, aceștia pot ajunge cu ușurință și la spitalele din centrul orașului (Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”). De asemenea, în Simion Bărnuțiu-Dorobanților se află alte două spitale de stat, anume Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (pe Strada Gheorghe Adam, nr. 13A) și, respectiv, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” (pe Strada Gheorghe Adam, nr. 13).

La capitolul servicii medicale particulare, de menționat este faptul că în Complex-Stadion se găsește și o clinică din rețeaua Medlife, situată pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 28. De asemenea, în Crișan-Modern se află o unitate medicală privată de dimensiuni mai mari, specializată în tratamente destinate exclusiv copiilor, anume Centrul „Dr. Bacos Cosma” (de pe Strada Frederic Mistral, nr. 22).

Pe harta de mai jos găsești localizarea exactă a spitalelor și clinicilor din zonă:

Pe lângă fast food-uri, localuri și pizzerii de cartier, găsim aici restaurante, pizzerii și cafenele la granița cu cartierele învecinate. Între acestea amintim: restaurantul din cadrul Hotelului Vanilla (de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 57), Dinar Restaurant (de pe strada Barbu Iscovescu nr 2) și Restaurantul Merlot (Splaiul Nistrului 1). Cu mașina, cu bicicleta, sau chiar pe jos, poți să ajungi repede în Piața Victoriei, în Piața Sfântul Gheorghe sau Unirii.

Aruncă o privire pe hartă și vezi unde vei găsi cel mai apropiat restaurant de viitoarea ta locuință.

În acest cartier găsești un bancomat BRD pe strada Timocului, nr. 2. Totuși, mai multe bancomate și sucursale bancare găsești în zonele învecinate. Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în zona de care ești interesat.

În Fabric, una dintre principalele artere de circulație ar fi Strada Dacilor, care face legătura cu zona Cetate, dar și cu Simion Bărnuțiu-Dorobanților; aceasta se continuă cu Strada Ștefan cel Mare, care ajunge la limita dintre Complex-Stadion și Buziașului (după care se continuă cu Calea Stan Vidrighin). De menționat este și Strada Andrei Șaguna, care se continuă cu Calea Dorobanților în zona ce-i poartă numele.

Dat fiind numărul relativ ridicat de clădiri rezidențiale multifamiliale, găsirea unui loc permanent de parcare în Fabric poate fi dificilă uneori – în special în vestul cartierului, în apropiere de centru. Despre închirierea unui asemenea spațiu posesorii de autovehicule pot afla mai multe la sediul Primăriei (din zona Cetate, pe Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, nr. 1).

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Fabric

24 rezultate

Locuințele nou-construite din cea dintâi categorie sunt foarte greu de găsit, ceea ce arată că zona nu s-a bucurat, cel puțin până acum, de un prea mare interes când vine vorba de construcția de blocuri.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără RPC Village, Consorhogar, City Gate, XCity Towers, Iris Armoniei 25, Complex Braytim, Sol-Residence, Future Residence, City of Mara, Essenza Residence, Denya Forest, ISHO, Timflex Residence, KubiK by ETNS, Monarch Tower, Nord One, Ateneo, Sapporo Town, Vesta 1, Sun City Residence, vezi mai multe... . Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Fabric şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Fabric

Prețurile apartamentelor din acest cartier sunt sub media de preț a orașului. Iată mai jos prețurile în funcție de numărul de camere:

Indicele imobiliare.ro

IMO Timisoara vezi mai multe detalii

1.451 €/mp

01.05.22 - 31.05.22

+0,6%  (8 €/mp) faţă de luna 4/2022

+8,7%  (116 €/mp) faţă de luna 5/2021

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Fabric

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră sunt sub media de preț a Timișoarei. Chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
200 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt sub media de preț a Timișoarei. Chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
300 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt sub media de preț a Timișoarei. Chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
350 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Fabric

Vânzare garsoniera în Timişoara

zona Fabric, o cameră, 22 mp, Parter / 4

Vand garsoniera , zona Badea Cartan-Take Ionescu, str. Lorena, baie si bucatarie din constructie, la parter din 4, suprafata utila de 22 mp, an constructie 1979, amenajata, gresie, faianta, usile...

Vânzare apartament în Timişoara

zona Fabric, 4 camere, 82 mp, Etaj 4 / 7

Se ofera spre vanzare apartament 4 camere, decomandat, etajul 4 din 7 lift impecabil, suprafata totala de apoximativ 90 mp, vedere pe 2 parti, situat pe strada Stefan cel Mare zona Fabric. Acesta...

Vânzare apartament în Timişoara

zona Fabric, 4 camere, 100 mp, Etaj 4

De vanzare apartament mare cu 4 camere, situat la etajul 4/7, in bloc construit pe cadre de beton, cu pereti de BCA, din zona Stefan cel Mare/St.O.Iosif, la doi pasi de Complexul Studentesc, Liceul...

Închiriere apartament în Timişoara

zona Fabric, 2 camere, 76 mp, Etaj 1 / 4

? INCHIRIERE APARTAMENT 2 CAMERE ? ? Localizare: Fabric, Timisoara ? Suprafata: 76 mp. ? Dotari: Centrala proprie, Aragaz, Cuptor electric, Hota, Masina de spalat, Cablu, Wireless ? Locuri de...