Andrei Mureșanu

Descrierea cartierului Andrei Mureșanu

Din punct de vedere strict geografic, zona Andrei Mureșanu se află amplasată în mijlocul capitalei Transilvaniei – spre deosebire de zona Centru, care se află situată ușor spre vest (ca urmare a extinderii, în timp, a granițelor orașului). Acesta se numără printre cartierele de mai mici dimensiuni ale Clujului.

Deși aici pot fi găsite câteva blocuri construite înainte de Revoluție, Andrei Mureșanu este, la fel ca Iris, Dâmbul Rotund sau Gruia, un cartier format în mod preponderent din case și vile. Din acest motiv, în corelație cu multitudinea spațiilor verzi, Andrei Mureșanu poate fi considerat drept una dintre cele mai liniștite și „aerisite” zone ale Clujului.

La capitolul mijloace de transport în comun, cartierul este deservit de mai multe linii publice, cel mai bine la acest capitol stând, desigur, Strada Calea Turzii – unde ajung o serie de autobuze, precum 35, 40, 46, 46B, 50, M11, M12, M16. Pe Strada Brașov, pe de altă parte, circulă autobuzul 21, iar pe Strada Constantin Brâncuși, ce marchează granința cu zona Gheorgheni, ajung liniile 20, 21, 32, 32B și M13.

La capitolul retail, clujenii din Andrei Mureșanu au la dispoziție, strict între granițele cartierului, doar câteva magazine de dimensiuni mici sau medii – de menționat fiind un magazin Lidl amplasat în zona de sud-vest, la intersecția între Strada Republicii și Strada Observatorului). În plus, pasionații de shopping pot ajunge cu ușurință în centrul vechi al orașului, care este bine deservit de magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii, parfumuri etc., dar unde se găsesc și Central Shopping Center, Sora Shopping Center și Ferdinand Galeria.

O altă variantă de luat în calcul este, desigur, și Iulius Mall Cluj-Napoca, din cartierul învecinat Gheorgheni (centru comercial amplasat în imediata apropiere a lacului omonim). Pe lângă magazinele din categoria fashion și posibilitățile de petrecere a timpului liber (restaurante, cafenele, cinema, loc de joacă pentru copii), acesta include și un magazin de tip hipermarket, anume Auchan.

În ceea ce privește oportunitățile de relaxare în aer liber, locuitorii cartierului Andrei Mureșanu au la dispoziție atât câteva locuri de joacă amenajate pentru copii, cât și parcuri propriu-zise – este vorba, spre exemplu, de Parcul Narciselor, amplasat în zona de vile din vestul Străzii Calea Turzii, dar și de Parcul Engels, din zona de est, în apropiere de zona blocurilor vechi din cartier. Un avantaj important este reprezentat, desigur, de posibilitatea de a ajunge rapid atât în parcurile din Centru (inclusiv Grădina Botanică), cât și la obiectivele de interes turistic de aici (muzee și nu numai).

Pasionații de sport, pe de altă parte, au de câștigat de pe urma vecinătății cartierului Gheorgheni, unde se găsesc două complexuri sportive importante, anume Baza Sportivă Napoca (dotată cu terenuri de fotbal cu teren sintetic și nocturnă, precum și teren multifuncțional) și Baza Sportivă Gheorgheni (ce dispune de terenuri de minifotbal, badminton, tenis, beach-volei, baschet etc.).

La capitolul educație, cartierul oferă opțiuni atât în ceea ce privește învățământul preșcolar (cum ar fi Grădinița „Miko” sau Grădinița „BioBee”), cât și în materie de școli și licee – de menționat, fiind, spre exemplu, atât Colegiul Național „George Coșbuc”, cât și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.

În ceea ce privește învățământul superior, singura opțiune oferită de acest cartier al capitalei Transilvaniei ar fi Institutul Postliceal „Phoenix”, ce oferă diferite specializări în domeniul publicitar. Pentru cei care doresc să urmeze cursurile unei facultăți propriu-zise, Centrul oferă o largă paletă de posibilități, printre care Facultatea de Geografie, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Matematică și Informatică etc.

La capitolul sănătate, de precizat este că în Andrei Mureșanu nu se găsește niciun spital de stat. Asta nu înseamnă, însă, că locuitorii cartierului duc lipsă de opțiuni la acest capitol, dat fiinf că pot ajunge rapid la multitudinea de instituții medicale de acest tip disponibile în Centru – printre care se numără Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Universitar CF Cluj, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”.

Pe lângă cabinetele medicale particulare cu diverse specializări existente în această zonă a Clujului, aici pot fi găsite și câteva clinici private, generaliste sau specializate, precum Centrul Medical Hiperdia, Clinica Lukmed, ambele amplasate la granița cu Zorilor, apoi Centrul Medical Sanor, dar și Centrul Medical MEDYSIN.

La capitolul gastronomie, zona Andrei Mureșanu oferă câteva oportunități locuitorilor săi. Din acest punct de vedere, de menționat ar fi restaurantele „Engels Bistro”, „Pastel”, „Marhaba”, dar și „Casa Dacilor”.

Alte opțiuni interesante pentru o ieșire în oraș cu prietenii sunt disponibile, desigur, în zona Centrală a orașului de pe Someș, datorită potențialului turistic al acesteia.

Dacă ai nevoie să efectuezi o operațiune bancară, te vei bucura să afli că în zona Andrei Mureșanu poate fi găsit un sediu Banca Transilvania, dar și unul UniCredit Bank. În apropierea celor două sucursale bancare, chiar dacă în afara granițelor cartierului, se mai găsește un sediu BCR.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în zona Andrei Mureșanu:

Pentru cei care au mașină proprie, găsirea unui loc de parcare permanent poate reprezenta, în anumite situații, o problemă. Prin urmare, posesorii de autovehicule interesați de închirierea unui loc de parcare de la autoritățile locale se pot interesa în această privință la sediul Primăriei Centrale a municipiului Cluj-Napoca.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Andrei Mureșanu

10 rezultate

În ciuda dimensiunilor reduse ale acestui cartier – fapt ce are, în mod firesc, și un important cuvânt de spus asupra terenurilor disponibile pentru construcții –, avantajele oferite de Andrei Mureșanu au atras, în ultimii ani, și interesul dezvoltatorilor imobiliari. Cele mai multe dintre locuințele nou-construite de aici sunt apartamente, acestea fiind amplasate, de regulă, în imobile cu regim redus de înălțime (până la patru etaje), pentru a nu face, astfel, notă discordantă cu vilele din împrejurimi.

Dată fiind predominanța deja stabilită a locuințelor individuale de aici, această zonă a Clujului continuă să prezinte interes pentru construcții noi și pe acest segment de piață. De menționat este însă că, față de alte cartiere de vile, prețurile de achiziție pentru o unitate locativă nou-construită sunt sensibil mai mari – fapt justificat, cel puțin într-o oarecare măsură, de apropierea de Centru.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Transilvania Smart City, Bye Residence Tineretului, ZENIA, Liberty Residential, Q6, Imobil Parc Rozelor, Dunarii Park Apartments, Solaris Eden, Sky Invest Residence, Bella Vista Residences. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Andrei Mureșanu şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Andrei Mureșanu

Deși blocurile din Andrei Mureșanu (fie ele noi sau vechi) sunt relativ puține, numărul apartamentelor scoase la vânzare aici este, totuși, mai mare decât cel al caselor sau vilelor. Potrivit datelor Imobiliare.ro, dintre locuințele la bloc disponibile spre vânzare, ceva mai mult de o cincime sunt nou-construite, în vreme ce, pe segmentul caselor și vilelor, această categorie reprezintă mai puțin de o treime. În ceea ce privește prețurile solicitate de către vânzătorii de apartamente, Andrei Mureșanu se situează, alături de Centru, Plopilor și Gheorgheni, în clasamentul cartierelor clujene cu cele mai scumpe apartamente. Pretențiile proprietarilor se situează, astfel, peste media valabilă la nivel de oraș.

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util, în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

IMO Cluj-Napoca vezi mai multe detalii

2.431 €/mp

01.06.22 - 30.06.22

-1,4%  (-34 €/mp) faţă de luna 5/2022

+24,5%  (478 €/mp) faţă de luna 6/2021

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Andrei Mureșanu

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
250 Euro.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
399 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
490 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Andrei Mureșanu

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Andrei Muresanu, 4 camere, 130 mp, Etaj 2 / 3

Va propun spre vanzare, cu COMISION 0% la cumparare, un superb apartament de tip penthouse, cu 4 camere, situat intr-o zona exclusivista si linistita a orasului, respectiv in cartierul Andrei...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Andrei Muresanu, 3 camere, 90 mp, Etaj 2 / 2

Propunem spre vanzare un apartament de lux cu 3 camere in cartierul Andrei Muresanu. Apartamentul este situat intr-un imobil tip vila,intr-o zona linistita,pe o strada privata,aproape de toate...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Andrei Muresanu, 4 camere, 192.65 mp, Etaj 3 / 3

0% Comision la cumparare! Habitas Imobiliare va ofera spre vanzare penthouse 4 camere, zona Andrei Muresanu Sud, dar retras de la zgomot si trafic. Apartamentul este situat la etajul 3 din 3,...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Andrei Muresanu, 2 camere, 60 mp, Etaj 6 / 9

Cauti un apartament modern, la cheie in care cuvantul ,,acasa" sa prinda sens cu adevarat? Situat la etajul 6 al unui imobil cu regim de inaltime S+P+9, construit in 2010, din caramida, pe...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Andrei Muresanu, 2 camere, 50 mp, Parter / 6

Starlight Imobiliare propune spre inchiriere apartament de 2 camere! Situat in Gheorgheni, la 5 minute de Baza Sportiva Gheorgheni si de Iulius Mall Suprafata utila de 50 m2 ! Etaj P...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Andrei Muresanu, 2 camere, 54 mp, Etaj 5 / 5

KING IMOBILIARE va propune spre INCHIRIERE un APARTAMENT 2 CAMERE , complet mobilat si utilat in zona Andrei Muresanu. Apartamentul are o suprafata de 54mp si se afla la ETAJUL 5 intr-un bloc...